Mols Bjerge National Park is één van de drie recentste natuurgebieden van Denemarken. Dit nationale park werd gesticht in 2009 en heeft een oppervlakte van 180 vierkante kilometer en omvat bossen, heide, graslanden, meren, kust en zee.

In het oosten wordt het nationale park begrensd door het Kattegat en in het westen door de baai van Kalo. Het hoogste punt is de heuvel van Agri Bavnehoj met een hoogte van 137 meter. Het landschap in het nationale park is ontstaan door een wisselwerking van ijstongen en water en dit gedurende miljoenen jaren.

Behalve grafheuvels liggen in het park een jachtslot, boerderijen, molens, fiets- en wandelpaden, autoroutes en de kasteelruïne Kalo waarvan de toren de eerste in zijn soort was in Denemarken. In de 16de eeuw werd het kasteel afgebroken en werden de stenen gebruikt voor de opbouw van andere kastelen in Denemarken.

De weg naar de kasteelruïne Kalo gaat langs een 1,5 kilometer lange weg via de dam en is hiermee de langste middeleeuwse weg van Denemarken die tegelijk met de bouw van het kasteel werd aangelegd. Koning Erik Menved liet het kasteel in 1313 bouwen na het neerslaan van de boerenopstand in Jutland. Kalo’s beroemdste gevangene was Gustav Vasa die later de koning van Zweden werd.

Langs de kustlijn aan de voet van de ruïne is het mogelijk om zeehonden te spotten.

Vlakbij de weg naar de kasteelruïne ligt het Hestehovebos … een ongerept stuk bos.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven