De Porta Nigra is een stadspoort uit de Romeinse tijd die dateert uit 170 en is het oudste en grootste monument van zijn soort in Duitsland.

De Porta Nigra was de noordelijke poort van de 6418 meter lange stadsmuur en is 36 meter breed, 21,5 meter diep en 30 meter hoog. Ze bestaat uit op elkaar passende zandsteenblokken zonder voegen. De poort was bestemd voor militair gebruik waardoor alleen de hogere verdiepingen voorzien zijn van openingen met bogen.

Aan het begin van de 11de eeuw kwam de Griekse kluizenaar Simeon in de ruïnes van de poort wonen die ervoor zorgde dat de stenen van de poort niet geroofd werden. Na zijn dood in 1035 liet de toenmalige aartsbisschop van Trier Poppo reeds een kerk bouwen ter ere van Simeon en werd de Porta Nigra in deze dubbelkerk opgenomen. Enkel de apsis aan de oostzijde wijst nog op de aanwezigheid van een kerk gezien alle andere aanbouwen onder Napoleon werden verwijderd.

Echter in 1804 werd de stadspoort op bevel van Napoleon in haar oorspronkelijke staat hersteld en tussen 1822 en 1875 werd de Porta Nigra weer als stadspoort gebruikt.

Tussen 1969 en 1973 werden uitgebreide conservatiewerken aan de poort uitgevoerd.

In 1986 werd de Porta Nigra opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Duitsland)

Over de auteur

Scroll naar boven