Aan het Plaza Ernesto Erkoreka ligt het stadhuis van Bilbao “Casa Consistorial” op de plaats waar vroeger een klooster stond.
Het gebouw, in neobarokstijl maar opgetrokken in verschillende bouwstijlen, werd ingehuldigd in 1892 en werd ontworpen door de architect Joaquin Rucoba die eveneens verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Teatro Arriaga.

Aan de voorgevel van het stadhuis zijn drie vlaggen te zien. In de voorgevel naast de klok zijn de vlaggen van Spanje en Europa te vinden en even verderop staat een vlaggenmast met de vlag van Bilbao.
Binnen in het stadhuis is vooral de Arabische Zaal (Salon Arabe) de moeite waard met zijn neomudejarstijl en zijn zeer rijkelijk gedecoreerde interieur.
Aan de achterkant van het stadhuis werd in 2011 een moderne uitbreiding aan het reeds bestaande gebouw toegevoegd “Nueva Sede Municipal de San Agustin” vernoemd naar het voormalige klooster.

Wie aan de andere kant op de oever van de Nervion-rivier staat, kan het stadhuis mooi in zijn geheel fotograferen met op de voorgrond de sculptuur van Jorge Oteiza (een eivormige variant van een bol). Sinds 2002 staat het kunstwerk voor het stadhuis maar de achter meter hoge sculptuur van cortenstaal werd gemaakt in 1958. In de volksmond wordt de sculptuur “de gekantelde hoed” genoemd. Destijds werd het kunstwerk ontworpen om de zorgen over de werkloosheid aan te kaarten.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bilbao)

Over de auteur

Scroll naar boven