Op slechts 200 meter van het stadhuis en vlak naast de arena ligt het Estacion del Norte, waarvan de bouw startte in 1851 naar een ontwerp van de ingenieurs James Beatty en Domingo Cardenal Gandasegui.

Op 21 maart 1852 was de bouw afgerond maar in 1889 werd het plan opgevat om een nieuw en groter station te bouwen. De architect Demetrio Ribes mocht het ontwerpen en van 1907 tot 1917 werd het station gebouwd en werd het op 8 augustus 1917 officieel geopend.
In 1961 werd het gebouw uitgeroepen tot historisch artistiek monument.
Tussen 1980 en 1982 onderging het station renovatiewerken waarna het in 1983 werd uitgeroepen tot erfgoed van cultureel belang.

De buitenkant van het station is bijzonder bezienswaardig. Op de gevel vind je plantenmotieven, sinaasappels en oranjebloesems die verwijzen naar de Spaanse landbouw. Ook bevat de gevel de kleuren van het Valenciaanse stadswapen (rode balken op een gouden achtergrond) en een adelaar als symbool voor snelheid.
In het treinstation is bijzonder veel keramiek gebruikt op de pilaren en delen van het plafond. Het interieur is een combinatie van hout, glas, marmer, metaal en keramiek. Binnen op de wanden is er in verschillende talen “goede reis” geschreven in de mozaïeken.
De houten loketten in het station zijn de originelen.
Wanneer je het station binnen wandelt, bevindt zich aan de rechterzijde een wachtruimte die diende voor de rijke Valencianen uit de 20ste eeuw. De wanden zijn bedekt met mozaïeken waarop niet alleen de Valenciaanse landbouw is afgebeeld maar waarop je eveneens het natuurgebied Albufera ziet. Nu wordt de ruimte gebruikt als tentoonstellingsruimte.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)

Scroll naar top