Montergarden beslaat een buurt in het centrum van Odense met als centrum het Cultuurhistorisch Museum in een binnenplaats met vakwerkhuizen in renaissancestijl.
Het oorspronkelijke gebouw werd opgetrokken op de plaats waar vroeger de boerderij stond van een edelman genaamd Falk Goye. De buitenkant van het gebouw dateert uit 1646 en nadat de boerderij jarenlang bewoond werd door adellijke families werd het gebouw in het midden van de 18de eeuw omgevormd tot een opslagruimte en kruidenierswinkel. In 1860 werd de benedenverdieping eveneens ingericht als winkelruimte.
In 1930 kocht de stad Odense het gebouw op en werd het gerenoveerd waardoor het wederom het uitzicht kreeg dat het in 1646 had.
In 1941 opende Montergarden de eerste keer zijn deuren als museum waarna van 2010 tot 2013 een grote uitbreiding plaats vond.

Op het domein van Montergarden vind je de volgende tentoonstellingen:
-De oude geschiedenis van Funen en het leven in Odense in de middeleeuwen en de renaissance. Dit museum beslaat twee verdiepingen en toont de geschiedenis van Funen en Denemarken aan de hand van twaalf thema’s. Daarnaast wordt getoond hoe Odense uitgroeide van een klein provinciestadje tot een internationale handelsstad.
-Pernille Lykke’s Dwelling: hier kan je twee kleine huisjes bezoeken om een zicht te krijgen op de levensomstandigheden van weduwes in armoede in 1600 en in 1940. De huisjes werden geschonken aan arme mensen door de edelvrouw Pernille Lykke en werden een museum in 1955.
-Poppenworkshop: hier kan je verschillende soorten poppen ontmoeten en met een beetje geluk is de vrouw die de nieuwe poppen maakt ook zelf aanwezig.
-In the Shadow: deze tentoonstelling werpt een blik op de eerste vrouwelijke fotografen van Denemarken, IJsland en de Faroer-eilanden. Na de zomer van 2022 zal er een andere tentoonstelling plaats vinden.
-Histotorium (het kindermuseum): deze tentoonstelling is helemaal gericht op nieuwsgierige kinderen die op een speelse manier de geschiedkundige, de conservator en de archoloog een handje kunnen helpen.
-Childrens backyard: deze werkplaats daterend uit 1890 is een plaats waar kinderen alles wat ze vinden mogen aanraken en gebruiken.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven