Golem Grad is een rotsachtig eiland in het Noord-Macedonische deel van het Prespameer en behoort tot het Nationaal Park Galicica. Het ligt op het drielandenpunt vlakbij Albanië en Griekenland. Het eiland wordt ook wel “slangeneiland” genoemd omwille van de (onschuldige) slangenpopulatie op het eiland en in het water rondom het eiland. Alleen in het hogere gedeelte van het eilandje komt de giftige zandadder voor.

Het eiland heeft een oppervlakte van 20 hectare en is 600 meter lang en 350 meter breed. De kustlijn van het eiland heeft kliffen die tussen de 20 en 30 meter hoog reiken en wordt bevolkt door duizenden vogels. Het eilandje is onbewoond sinds het midden van de 20ste eeuw toen de laatste monnik het eilandje verliet.

Het eiland is een natuurreservaat en is nu de thuisbasis van slangen, schildpadden, aalscholvers, reigers en ontelbare andere vogelsoorten. Van midden april tot oktober zijn er ook zeer veel pelikanen te zien.

Bij voortdurende opgravingen werden op het eilandje vele ruïnes blootgelegd waarvan enkele voorzien zijn van informatieborden in het Engels. Prachtig is de gehavende Sint-Pieterskerk die dateert uit de 14de eeuw en waar 700 jaar oude restanten van fresco’s op de muren te vinden zijn.
Er zijn overgebleven stronken van een Romeins huis, overwoekerde fundamenten van vroegchristelijke basilieken uit de 5de en 6de eeuw, ruïnes van een 4de-eeuws Romeins waterreservoir en restanten van nederzettingen van de 4de eeuw voor Christus tot de 6de eeuw na Christus.

Op het eiland groeit ook de Griekse jeneverbes met planten die meer dan 300 jaar oud zijn.

In 2008 werd het eilandje opengesteld voor toeristen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)

Over de auteur

Scroll naar boven