Aan de zuidwestkust van het eiland Lanzarote, in de gemeente Yaiza, liggen de Salinas del Janubio die het grootste zoutwinningsgebied vormen van de Canarische eilanden en ontstaan zijn uit vulkanische activiteit.
In 1985 werd hier begonnen met de aanleg van zoutwinningsfaciliteiten met een huidige grootte van 45 hectare. Slechts een vijfde van het oorspronkelijke gebied werd in 2017 nog actief gebruikt met een productie van ongeveer 2000 ton zout per jaar (in 1970 was dit 10.000 ton). Het zout wordt voornamelijk gebruikt voor het conserveren van vis, als tafelzout of als chloorvervanging voor zwembaden).
De zoutvlakte zelf kan niet bezocht worden maar er zijn verschillende uitkijkpunten van waarop je een uitzicht hebt op de zoutpannetjes met diverse kleuren. De kleuren zijn afhankelijk van de hoeveelheid water in de zoutpan.
Bovendien is de lagune van deze zoutwinningsvlakte uitgeroepen tot een “Monument van Wetenschappelijk Belang” vooral door de aanwezigheid van migratievogels.
Tijdens het Corpus Christi-festival in juni worden tevens tonnen geverfd zout traditioneel gebruikt voor het maken van decoraties in de straten en op de pleinen van Arrecife.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Lanzarote)