Ostrogklooster

Home » Ostrogklooster

Op een twintigtal kilometer van Niksic bevindt zich het Ostrogklooster, een van de meeste bezochte kloosters van de Balkan met ongeveer 100.000 bezoekers per jaar.

Het Ostrogklooster werd gesticht door Vasilije (de bisschop van Herzigovina) die later bekend zou worden als Sint Basilius van Ostrog.  Vasilije werd geboren op 28 december 1610 in Herzigovina dat toen deel uitmaakte van het Turks-Ottomaanse rijk.  Na zijn studies leefde hij in een ander klooster waarna hij verhuisde naar Ostrog toen het klooster waar hij verbleef werd verwoest door Turkse aanvallen.

Het gehele klooster bestaat uit het lagere klooster en het hogere klooster.
Het lagere klooster centreert zich rond de Kerk van de Heilige Drie-Eenheid gebouwd in 1824.  Hier bevinden zich de meeste kloosterwoningen en kunnen pelgrims overnachten.

Sint Basilius begon met de bouw van het hogere klooster met drie grotten in de 17de eeuw.  Hij bouwde de kerk in de eerste grot, een slaapkamer voor gasten in de tweede grot en een kapel voor religieuze voorwerpen in de derde grot.
Sint Basilius bleef het klooster zijn hele leven uitbreiden tot hij in 1671 stierf op 61-jarige leeftijd.  Het verhaal gaat dat 7 jaar na zijn dood een abt van het nabijgelegen Sint-Lucasklooster droomde over Sint Basilius die hem beval naar Ostrog te gaan en zijn graf te openen.  Na drie keer dezelfde droom te hebben gehad, ging de abt samen met anderen naar Ostrog.  Na zeven dagen te hebben gevast en te hebben gebeden openden ze het graf.  Het lichaam van Sint Basilius bleef perfect bewaard gebleven, rook naar basilicum en werd bijgezet in de kerk van het hogere klooster.

De site van Ostrog en vooral de relikwieën en overblijfselen van Sint Basilius moesten de afgelopen 300 jaar vaak worden verdedigd.
In 1714 begroeven monniken de overblijfselen onder het klooster nabij de rivier om ze te beschermen tegen een Turkse aanval.  Ondanks het uit zijn oevers treden van de rivier bleven de overblijfselen intact.
In 1852 werden de overblijfselen weer verplaatst toen de Turkse commandant Omar Pasja het klooster, verdedigd door slechts 30 Montenegrijnen, aanviel.  Het beleg duurde 9 dagen en de Montenegrijnen hielden stand waarna de overblijfselen tot 1853 in Cetinje werden bewaard in de Geboortekerk van de Heilige Maagd.
Van 1877 tot 1878 werden ze nogmaals voor een jaar teruggebracht naar Cetinje waarna ze bewaard werden in de kleine grot achter het klooster tijdens de tweede wereldoorlog.
Heden ten dage kun je de kist met daarin het in doeken gewikkelde lichaam van de Heilige Basilius bezoeken in een erg kleine ruimte in het hoge klooster dat wordt bewaakt door één van de monniken.

Net als de Heilige Kruiskerk bevat ook de Kerk van de Prestatie fresco’s.  Deze dateren van eind 17de eeuw en zijn geschilderd door de Servische kunstenaar Radul.  Het meest indrukwekkende aan de fresco’s is dat ze rond de natuurlijke contouren van de rots moesten worden geschilderd.  Ze tonen Sint Sava, Sint Basilius en scènes uit het leven van Christus alsook religieuze feestdagen.

Van 1923 tot 1926 kreeg het klooster zijn huidige aanblik nadat een brand een groot deel van het complex had verwoest.  De twee kleine grotkerken bleven echter gespaard.

Opvallend in het klooster is ook de wijnstok die uit de rots groeit.  Dit wordt gezien als een wonder omdat niets uit de steile rotswand zou moeten kunnen groeien.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s zien van Montenegro)

Scroll naar boven