Dit gloednieuwe museum opende zijn deuren in de zomer van 2021 en werd ontworpen door de Japanse architect Kengo Kuma.Â
Uitgestrekt over maar liefst 12.500 vierkante meter wandel je door het levenswerk van Hans Christian Andersen in een museum waarvan meer dan de helft zich ondergronds bevindt en waarbij alle getoonde objecten origineel zijn. Toch is dit museum niet te vergelijken met andere museums vooral omwille van de artistieke manier waarop de tentoonstelling wordt gebracht.Â
Het museum is ingedeeld in drie grote exposities: het leven van Hans Christian Andersen, de sprookjes van Hans Christian Andersen en het vermoedelijke geboortehuis met de herdenkingshal.
Het eerste gedeelte van de expositie over het leven van Hans Christian Andersen behelst de volgende kleinere tentoonstellingen:
-Duckling: de schrijver heeft zijn eigen levensverhaal vertelt op alle mogelijke manieren. Hij schreef drie autobiografieën, 156 sprookjes, dagboeken, romans en brieven. In deze ruimte worden scènes getoond uit zijn jeugd in Odense.
-The Ramp: deze kronkelige weg neemt je mee door het leven van de schrijver van aan zijn geboorte in 1805 in Odense tot aan zijn dood in 1875. Onderweg zijn er illustraties te vinden van de Spaanse kunstenares Sandra Rilova die verschillende scènes uitbeelden uit het leven van de schrijver.
-Bird of Passage: de schrijver verliet Odense in 1819 en leek altijd onderweg te zijn naar andere plaatsen.
-Butterfly: het liefdesleven van de schrijver liep niet over rozen. Hoewel hij verschillende keren verliefd werd, kregen de romances nooit een gelukkig einde maar fungeerden ze wel als de brandstof voor zijn poëzie. In zijn jonge jaren legde de schrijver de mislukking van de romances bij het feit dat hij arm was en daardoor niemand hem geschikt vond. Dit resulteerde later in het schrijven van het verhaal over de vlinder die niet in staat was om geschikte bloem uit te kiezen tot het te laat was. Tussen deze twee verhalen liggen een heel aantal mislukte romances waarover aan de hand van de tentoongestelde objecten wordt verteld.
-My Children: in deze ruimte wordt een zicht geboden op het brede artistieke bereik van de schrijver en de verschillende talenten die hij buiten het schrijven ontplooide. Delicate papierknipsels, zijn tekeningen van zijn reizen en de fantasierijke prentenboeken en collages die hij maakte voor kinderen worden hier tentoongesteld.
-Reflections: de schrijver werd ereburger in 1867 en is dan één van de grootste Europese schrijvers. Hij is geslaagd in zijn missie maar zijn bekendheid zorgt er ook voor dat iedereen zijn mening over hem heeft. Op de achtermuur kan je vinden hoe de schrijver naar zichzelf keek en hoe hij zichzelf presenteerde.
-Things: in deze ruimte bevind je jezelf tussen het leven van de schrijver dat in het museum achter je ligt en de sprookjeswereld die voor je ligt. De laatste woorden van Hans Christian Andersen waren “ik weet niets”. Hij kon de wereld zien vanuit verschillende perspectieven en begreep dat er zelden één enkele waarheid is. Hij had een voorliefde voor de zwakken, de armen en de verstotenen. Hij zag poëzie in het alledaagse en gaf velen die er normaal gezien geen hebben een eigen stem.
In het tweede gedeelte van de expositie kom je terecht in de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen. Een team van kunstenaars heeft in een enorme ruimte 12 van Hans Christian Andersens bekendste sprookjes tot leven gewekt. De volgende sprookjes kom je tegen: De Sneeuwkoningin, Het meisje met de zwavelstokjes, De Schaduw, Duimelijntje, Onhandige Hans, De kleine zeemeermin, De Nachtegaal, De prinses op de erwt, De nieuwe kleren van de keizer, De tinnen soldaat, De tondeldoos en Het lelijke eendje.
In het derde gedeelte van de expositie vind je een klein geel huisje waarvan wordt aangenomen dat dit het geboortehuis is van de schrijver. Daarnaast is er ook nog een herdenkingshal met fresco’s van de hand van Niels Larsen Stevns die aan de rechterkant scènes uit het leven van de schrijven tonen.
(Bronvermelding: vrije informatie uit de toeristische brochure van het Hans Christian Andersen Hus)
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)