Vlakbij Amalienborg ligt de Frederikskerk, een lutherse kerk, die in de volksmond “de marmerkerk” wordt genoemd.
De Frederikskerk is vernoemd naar Frederik V van Denemarken die de opdracht gaf voor de bouw ervan enerzijds als middelpunt van een nieuwe wijk en anderzijds als eerbetoon aan het feit dat zijn familie al 300 jaar regeerde over Denemarken.

De Deense architect Nicolai Eigtved kreeg de opdracht om de kerk te ontwerpen en de eerste steen werd gelegd op 31 oktober 1749 door koning Frederik V. Echter in 1754 overleed Nicolai Eigtved en werden de bouwplannen van de kerk aanzienlijk gewijzigd door de Franse architect Nicolas Henri Jardin. De kerk zou gebouwd worden in Noors marmer maar omwille van de kostprijs hiervan werd in de bouw in 1770 stilgelegd door Johann Friedrich Struensee. Hoewel na diens executie verschillende pogingen werden ondernomen om de bouw terug op te starten, lukte dit niet en bleef de kerk 150 jaar lang onafgewerkt staan.
In 1874 verkocht de Deense minister van Financiën, Andreas Frederik Kruger, de ruïne aan Carl Frederik Tietgen … een deal die werd gezien als corruptie maar waarvan Kruger op 25 januari 1877 werd vrijgesproken. De deal bestond erin dat Tietgen de kerk volgens oorspronkelijke plan moest afwerken en nadien overdragen aan de Deense staat in ruil voor de rechten op de naburige percelen.
Met de financiële hulp van Tietgen en de architect Ferdinand Meldahl werd de kerk voltooid maar liet men het plan wel varen om de gehele kerk te bouwen in Noors marmer. Het marmer werd gebruikt net als andere bouwmaterialen waaronder kalksteen.
Op 19 augustus 1894 werd de kerk ingewijd en voor publiek geopend.

Volgende bezienswaardigheden zijn te vinden in het interieur van de kerk:

-De kerk heeft twee doopvonten. Een origineel van Stefan Sinding en een tweede dat in 1925 werd ontworpen door Joachim Skovgaard.

-Duits houtsnijwerk met de afbeelding van de kruisafneming, het Duitse ivoren kruis in het koor en het herdenkingsreliëf ter ere van CF Tietgen en zijn vrouw uit 1920 door Niels Skovgaard.

-De kerk beschikt ook over twee orgels. Het oorspronkelijke orgel werd in 1894 gemaakt door de Kopenhaagse orgelbouwer Knud Olsen en had 29 registers. In 1963 werd een nieuw orgel geïnstalleerd dat werd gebouwd door “Marcussen en Son” naar een ontwerp van Rolf Graae. Elf registers werden hergebruikt in het nieuwe orgel dat in totaal beschikt over 51 registers.

-De koepel: deze is met zijn 31 meter doorsnede de grootste koepel van Scandinavië. De fresco’s in de kapel stellen de apostelen voor en zijn gemaakt door de schilder Chresten Overgaard naar de tekeningen van zijn collega Henrik Olrik. Onder de koepel zijn twaalf symbolische medaillons te zien.

Volgende bezienswaardigheden zijn te vinden aan de buitenkant van de kerk:

-Op het architraaf van de portiek boven de ingang van de kerk zijn de volgende woorden aangebracht in vergulde letters “Herrens ord Bliver Evindelig”. “Het Woord des Heren blijft in der eeuwigheid” (Petrus 1:25).

-De kerk is omgeven met vele beelden. De beelden op het dak zijn van belangrijke figuren uit de kerkgeschiedenis van Mozes tot Maarten Luther.

-De beelden op straatniveau tonen een aantal figuren uit de Deense kerk zoals Soren Kierkegaard (filosoof en schrijver) en Ansgar (de apostel van Denemarken) en Deense hymneschrijvers zoals Kingo, Borson en Grundtvig.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven