Het stadhuis van Kopenhagen is gelegen aan de rand van het Radhuspladsen en werd gebouwd in de periode van 1892-1905 naar een ontwerp van de architect Martin Nyrop.  Het stadhuis werd op 12 september 1905 officieel in gebruik genomen. 
Het gebouw heeft een imposante voorgevel met in het midden, boven het balkon, een gouden standbeeld van Absalon die de stichter van Kopenhagen was.  Daarboven bevindt zich een oudere versie van het wapen van Kopenhagen.  Aan de linkerzijde staat de toren die met zijn 105,6 meter het stadhuis tot één van de hoogste gebouwen van de stad maakt. 
In het stadhuis van Kopenhagen bevindt zich ook de wereldklok van Jens Olsen, een geavanceerde astronomische klok die door hem werd berekend en onder andere een kalender bevat voor de komende 570.000 jaar.  Jens hielp ook aan de bouw van de klok maar stierf in 1945, tien jaar voor de voltooiing van de klok. 
De klok bestaat uit twaalf uurwerken die samen 15.448 onderdelen hebben en moet één maal per week opgewonden worden.  De klok geeft volgende dingen weer naast de kalender: maans- en zonsverduisteringen, posities van de planeten en de tijd. 
De berekeningen voor de klok werden gemaakt tot 1928 waarna astronoom Elis Stromgren ze verder onder de loep nam.  De tekeningen van de klok werden gemaakt tussen 1943 en 1955.  
Op 15 december 1955 werd de klok gestart door koning Frederik IX en Birgit, het jongste kleinkind van Jens Olsen. 

Het Radhuspladsen ligt op de plek van de vroegere hooimarkt. In de jaren 1850 werd het terrein geruimd en vonden er in 1872 en 1888 grote Scandinavische kunst- en industrietentoonstellingen plaats. Aanvankelijk had het Radhuspladsen een schelpvormige vorm maar dat ontwerp was maar weinig populair. In 1942 werd een eerste oproep gedaan voor een nieuw ontwerp alsook in 1977. Echter pas in 1995-1996 werd het plein onder hangen genomen ten behoeve van het feit dat Kopenhagen in 1996 Culturele Hoofdstad van Europa zou zijn.
Langs en op het plein bevinden zich enkele gebouwen en bezienswaardigheden zoals het Palace Hotel, het Richshuset als één van de weinige artdeco-gebouwen in Denemarken, het pretpark Tivoli en het hoofdkantoor van het dagblad Politiken. Verder is er nog een fontein te vinden (drakenfontein), een mijlpaal die de verschillende afstanden aangeeft tot andere Deense steden, een standbeeld van Hans Christian Andersen en de zuil met het standbeeld “Lurblaeseme” waarop twee bronzen vikings op een hoorn blazen. Volgens de legende blazen de beelden op hun hoorn wanneer er een maagd onderdoor loopt.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Over de auteur

Scroll naar boven