Kronborg

Home » Kronborg

Kronborg bevindt zich in Helsingor gelegen op een landtong waar de rivier de Sont op zijn smalste is.
De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in 1420 toen het gekend stond als het bolwerk “Krogen” gebouwd door koning Eric VII.
Iets meer dan 100 jaar later, ongeveer in het midden van de 16de eeuw, zorgde nieuwe wapentechnologie ervoor dat het fort moest worden gerenoveerd. Dit gebeurde in opdracht van koning Frederik II die het fort moderniseerde, bastions en kazematten toevoegde en Kronborg omtoverde tot een kasteel tijdens werken die ongeveer tien jaar in beslag namen. De renovatie leverde een prachtige renaissancekasteel op met spitsen, torens, kolommen, zandsteen en koperen daken. De belangrijkste architecten die hiervoor zorgden waren de Vlamingen Hans Hendrick van Paesschen en Anthonis van Obbergen met sculpturen gemaakt onder leiding van Gert van Groningen.

Het hofleven in Kronborg verdween onder Christian IV nadat het kasteel in 1629 afbrandde waarna het kasteel werd herbouwd onder leiding van Hans van Steenwinckel de Jonge die eveneens van Vlaamse afkomst was. In 1658 werd het kasteel bezet en geplunderd door de Zweedse koning Carl Gustav en pas na onderhandelingen van Europese mogendheden kwam Kronborg in 1660 terug in Deense handen.

Kronborg is tevens het toneel voor één van Shakespeares bekendste stukken. Hoewel hij Kronborg waarschijnlijk nooit zelf bezocht, gebruikt hij het kasteel wel als decor in “Hamlet”. Het toneelstuk wordt regelmatig opgevoerd op de binnenplaats van het kasteel, op de wallen of op andere locaties binnen de vesting. Het toneelstuk werd voor de eerste keer opgevoerd op de 200ste sterfdag van Shakespeare in 1816 waarbij soldaten van het fort meespeelden als acteurs.

In 2000 werd Kronenborg opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Volgende delen van het slot zijn geopend voor bezoek:

-De koninklijke vertrekken: deze vertrekken waren de thuis van de koning en de koningin toen ze in Kronborg woonden. De kamers werden ontworpen toen koning Frederik II het oorspronkelijke fort omvormde tot Kronborg maar koning Christian IV moest ze na de brand in 1629 wederopbouwen. Het appartement van koning Frederik V op de tweede verdieping is ingericht in 18de-eeuwse stijl met een hal, een slaapkamer, een salon en een paradekamer. Echter heeft de koning er nooit gewoond. Er is in de vertrekken ook een prachtige 62 meter lange balzaal.

-De koninklijke geschiedenis: aan de hand van drie meter hoge portretten wordt de geschiedenis van de Deense monarchie voorgesteld. In deze expositie hebben deze fotoportretten een nieuwe rol gekregen als moderne wandtapijten voor het oude koninklijke kasteel.

-De kapel: deze beschikt over een prachtig uitgesneden en kleurrijk renaissance-interieur. De kapel is ingewijd in 1582 en overleefde de brand van 1629.

-De kasteelkeuken: het kasteel beschikt over vier keukens. De koning en de koningin hadden elk hun eigen keuken met een trouwe en loyale keukenploeg om het risico op vergiftiging te voorkomen. In de kasteelkeuken werd het eten bereid voor het personeel en de soldaten en de vierde keuken was de keuken waar voedsel werd gefrituurd. De keuken die nu geopend is voor bezoek was de keuken van de koning.

-De kazematten: onder Kronborg kan je wandelen door de kazematten die dienden als soldatenkwartier in tijden van oorlog. Deze kamers konden ruimte bieden aan 350 soldaten met voedselvoorraden om een belegering van zes weken te kunnen doorstaan. In de kazematten vind je een sculptuur van de Deense nationale held “Holger de Deen”. Volgens de legende zal hij ontwaken en zijn zwaard trekken van zodra Denemarken wordt bedreigd. De slapende krijger werd in Kronborg gesitueerd in een sprookje uit 1846 door Hans Christian Andersen. De sculptuur onder het kasteel is een afgietsel van het originele standbeeld uit 1907 van H.P. Pedersen-Dan.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Scroll naar boven