Dit plein is het grootste en bekendste van de stad en fungeert als spil voor de stad en de omgeving gezien tal van buslijnen uit vele richtingen hier samen komen.
Het plein heeft in de loop van de geschiedenis verschillende namen gekend. In 1900 kreeg het plein de naam Emilio Castelar, naar de president van de eerste Republiek. Tussen 1939 en 1979 werd het Plaza del Caudillo genoemd na de zege van Franco. In 1979, tijdens de beginjaren van de democratie, kreeg het plein de naam Plaza del Pais Valenciano waarna het in 1987 zijn huidige naam kreeg.
Het plein heeft een driehoekige vorm en is omzoomd door verschillende mooie gebouwen die dateren uit de eerste helft van de 20ste eeuw in een eclectische stijl en er staat ook een fontein.
Volgende gebouwen zijn te vinden rondom het plein:
-aan de zuidkant van het plein staan de gebouwen Edificio Vitalico en La Equitativa waarin ooit rijke verzekeringsmaatschappijen waren ondergebracht.
-het stadhuis van Valencia: dit werd gebouwd in de 20ste eeuw door de architecten Francisco Mora Berrenguer en Carlos Carbonell en deed eerst dienst als kerk en katholieke kostschool voor meisjes alvorens de functie van stadhuis in te nemen. Het gebouw is ongeveer 6000 vierkante meter groot en de voorgevel van het gebouw met kleurrijke klokkentoren en balkon komt uit op het Plaza del Ayuntamiento. In 1934 werd de gemeenteraad definitief in dit gebouw gevestigd. In het gebouw bevindt zich het stadsarchief en een museum over de geschiedenis van de stad.
-het postkantoor Palacio de Correos y Telegrafos: in 1914 ontwierp architect Miguel Angel Navarro dit gebouw waarvan de bouw startte in 1915 en zeven jaar duurde. Pas in 1923 echter werd het ingehuldigd als postkantoor en ondertussen behoort het tot het culturele erfgoed. Aan de voorzijde van het gebouw zie je de vijf verschillende werelddelen uitgebeeld als personen en zie je bovenaan de vervoersmiddelen waarmee vroeger de post werd rondgedeeld: een boot en een trein. Binnen in het postkantoor is in het midden een ovale ruimte met een glazen dak bestaande uit 370 panelen waarop de 48 provincies van Spanje worden getoond met in het midden het stadswapen van Valencia.
-de ronde fontein op het plein bestaat uit beeldhouwwerk als eerbetoon aan de “Jurat in Cap”, een jury die de adellijke klasse en de koninklijke klasse vertegenwoordigde en werd ontworpen door Francesc de Vinatea.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Valencia)