Het Achilleionpaleis is gebouwd tussen 1889 en 1891 op de top van een heuvel in het dorp Gastouri door de keizerin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije Elisabeth (beter gekend als Sissi).  Daarbovenop kocht Sissi het omringende land tot aan de zee zodat het landgoed voor haar direct bereikbaar was wanneer ze per schip aankwam in Corfu.  Dit stuk omringend land strekt zich uit over 80 hectare en is gekend als het Achilleionbos.

Het Achilleion werd ontworpen door de Italiaanse architect Raffaele Caritto en de naam “Achilleion” werd door Sissi zelf gegeven omwille van haar grote bewondering voor de Griekse mythologische figuur “Achilles”.  Ze vond de figuur van Achilles de perfecte combinatie van goddelijke schoonheid en heldhaftigheid met een tragische lotsbestemming.
Twee keer per jaar bezocht Sissi het Achilleion tot aan haar dood in 1898.  Op 10 september 1898 werd Sissi vermoord in Genève door Luigi Lucheni die haar neerstak met een vijl.
Na haar dood was het Achilleion 9 jaar gesloten onder supervisie van de Oostenrijkse officier Ferdinand Pontempo tot het in 1907 werd verkocht aan de Duitse keizer Wilhelm II die aanpassingen deed en zaken toevoegde aan de tuin.

Het beeld van de stervende Achilles werd vervangen door een standbeeld van de triomferende Achilles gemaakt uit brons en zo groot zodat de speer van Achilles kon gezien worden vanaf zijn jacht.  Hij verwijderde ook het standbeeld van de Duitse poëet Heinrich Heine en zette een levensgroot beeld van Sissi in de plaats dat werd gemaakt door Edmund von Helmer.  De tuin werd later in oorspronkelijke staat hersteld met uitzondering van het beeld van de triomferende Achilles dat er nog steeds staat.

Wilhelm II bezocht het paleis tot aan het begin van WO I in 1914 waarbij het werd gebruikt als militair hospitaal voor Franse en Servische troepen.
Aan het einde van WO I kwam het Achilleion in het bezit van de Griekse Staat en na WO II, waarin het als hoofdkwartier werd gebruikt door Italianen en Duitsers, werd het wederom aan de Griekse Staat terug gegeven.
In 1962 werd het Achilleion privé-bezit waarbij de eerste verdieping werd verbouwd tot een casino en de benedenverdieping tot een museum.
In 1983 kwam het Achilleion onder management van de Griekse Toeristische Organisatie en werd het terug in ere hersteld.  Sindsdien is het Achilleion terug een museum en een plaats waar evenementen plaatsvinden.

In het museum en de tuin zijn de volgende bezienswaardigheden te vinden: de grote trap in de hal met de beelden van Zeus en Herera, het fresco op het plafond van de hal waarop de vier seizoenen staan afgebeeld, de marmeren open haard, de kapel de muurschildering “Trial of Jesus”, Elisabeth’s kamer met memorabilia van haar en haar man en hier zijn eveneens documenten te vinden omtrent haar dood, het peristylium met de negen marmeren beelden van de muzen en de beelden van Apollo en de drie gratiën, de Peristyle Arcade ook gekend als de “Arcade of the Wise Men” met 13 bustes van filosofen en de buste van Shakespeare, het waardevolle standbeeld van de stervende Achilles (gemaakt door de Duitse beeldhouwer Ernst Gustav Herter) die de pijl uit zijn hiel probeert te trekken, het standbeeld van de triomferende Achilles en het immense olieverfschilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Franz Matsch die de triomferende Achilles laat zien in zijn gevecht met Hector.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Corfu)

Over de auteur

Scroll naar boven