Deze kerk bevindt zich in het hartje van Corfu-stad en werd in 1590 gebouwd op zijn huidige locatie.  De klokkentoren van de kerk is het hoogste punt in de stad en werd gebouwd in 1620 in Italiaanse stijl met een rood dak.

Het bouwwerk werd opgericht ter ere van Sint Spiridon die de schutspatroon is van Corfu en wiens overblijfselen worden bewaard in een schrijn achter het altaar dat werd gemaakt in 1867 in Wenen.  Verder vind je in het interieur vele iconen terug, wierrookvaten en een prachtig witmarmeren altaarscherm.

Sint Spiridon werd geboren in Cyprus in 270 en stierf in 348. Hij was getrouwd en had één dochter.  Na het overlijden van zijn vrouw betrad

zijn dochter het klooster en begon hijzelf te studeren en klom zo op tot bisschop aan wie wonderdoende krachten werden toegeschreven.  Toen de Arabieren Cyprus veroverden, werd zijn lichaam naar Constantinopel gebracht waar het later intact werd teruggevonden.  Na de val van Constantinopel in 1453 werden de overblijfselen door de priester Grigorius Polyefktos naar Corfu gebracht.

Vier keer per jaar worden de relikwieën rondgedragen door Corfu-stad in een met zilver beslagen en met edelstenen bezette sarcofaag en dit om de wonderen die Sint Spiridon verrichtte te vieren.  De momenten waarop ze door de stad worden gedragen zijn Palmzondag, Goede Vrijdag, 11 augustus en de eerste zondag van november.

Er wordt geloofd dat Sint Spiridon Corfu vier keer van gevaar heeft gered.  In 1629 en 1673 van de pest, in 1533 van hongersnood en in 1716 van Ottomaanse aanvallen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Corfu)

Over de auteur

Scroll naar boven