Deze kathedraal in hartje Sofia is één van de grootste orthodoxe kathedralen ter wereld.  Het is de zetel van de patriarch van Bulgarije en biedt plaats aan ongeveer 10.000 mensen.
De kathedraal in neo-Byzantijnse stijl werd gebouwd tussen 1882 en 1912 en dit ter ere van de 200.000 Russische soldaten die vielen tijdens de Russische-Turkse oorlog (1877-1878) en werd ontworpen door de Russische architect Pomerantsev.

De naam van de kathedraal verwijst naar de Russische heilige Alexander Nevski die roem verwierf door de verdrijving van de Duitse ridderorden van het Russische grondgebied in de 13de eeuw.
De buitenkant van de kathedraal (75 meter lang, 50 meter breed en 50 meter hoog) is bijzonder bezienswaardig door de vele portieken, gewelfde ramen, klokkentorens en koepels.  De grote centrale koepel van de kathedraal is verguld en is 45 meter hoog.  De klokkentoren is 53 meter hoog en er hangen maar liefst 12 klokken in.
Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend door de vijf beuken die met elkaar zijn verbonden door hoge bogen.  Binnen in de kathedraal

kijk je de ogen uit door de prachtige glas-in-lood-ramen, de vloer met dambordpatroon, de prachtige kroonluchters,

het gebruik van Italiaans marmer, het houtsnijwerk van Russische en Bulgaarse meesters, het gebruik van Braziliaans Onyx en Afrikaans albast.  Verder zijn er op de muren van de kathedraal mooie muurschilderingen te vinden met Bulgaarse en Russische heiligen. Bijzonder de moeite is de muurmozaïek van Tsaar Ferdinand en zijn vrouw Eleonore.

De kathedraal heeft ook een crypte die is ingericht als tentoonstellingsruimte en waarvan de collectie bestaat uit één van Europa’s grootste verzameling religieuze iconen van de 9de tot de 19de eeuw.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven