Amalienborg

Home » Amalienborg

Amalienborg is oorspronkelijk genoemd naar de koningin Sophie Amalia voor wie, op ongeveer de plaats waar het slot nu staat, een zomerresidentie werd gebouwd in de jaren 1667-1673. Deze brandde helemaal af in 1689.
Pas in 1749 werd door Lord Chamberlain AG Moltke het voorstel gedaan om een nieuwe wijk te bouwen ter viering van de koning en de monarchie ter gelegenheid van het 300-jarige jubileum van het huis Oldenburg.
Nicolai Eigtved werd verantwoordelijk gesteld voor het ontwerp en de bouw van de paleizen en de omliggende wijken waarvan de gebouwen werden opgetrokken rond 1750.
Na een brand in Christiansborg in 1794 verwierf de koninklijke familie de Amalienborg-paleizen als residentie.
Hoewel het verblijf van de koninklijke familie in Amalienborg werd gezien als een tijdelijke oplossing bleef de koninklijke familie er permanent wonen.
In de meer dan 200 jaar dat Amalienborg werd bewoond door de koninklijke familie is het traditie dat de vorst in het ene paleis woont en de troonopvolger in het andere paleis.

Op dit moment is Amalienborg de residentie van de Deense vorstin Margretha II en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun familie.
De vier vrijwel identieke paleizen staan in een vierkant opgesteld rond een plein met in het midden het standbeeld van Frederik V.

De vier paleizen die rond het plein staan zijn de volgende:
-Christian VIII (noordelijke vleugel) waarvan de officiële naam “Paleis Levetzau” is. De benedenverdieping is ingericht als museum en op de bovenverdieping bevindt zich nu het appartement van prins Joachim.
-Frederik VIII (oostelijke vleugel) waarvan de officiële naam “Paleis Brockdorff” is. Dit is het woonpaleis van kroonprins Frederik en zijn gezin.
-Christian IX (zuidelijke vleugel) waarvan de officiële naam “Paleis Schack” is. Dit is het woonpaleis van koningin Margrethe II.
-Christian VII (westelijke vleugel) waarvan de officiële naam “Paleis Moltke” is. Dit is het gastenverblijf en is opengesteld voor publiek wanneer er geen gasten verblijven.

Het standbeeld van Frederik V te paard is van de hand van de Fransman Jacques-François-Joseph Saly die hiervoor in 1753 naar Kopenhagen werd gebracht. Hij beeldde de koning af als een Romeinse keizer met een kuras en een lauwerenkrans. Na een lang ontwerpproces werd het beeld in 1764 in brons gegoten. De vier plaquettes in de plint vertegenwoordigen de koning als beschermer van kunst, wetenschap, industrie en handel.

“Den Kongelige Livgarde” (koninklijke lijfwacht) bewaakt Amalienborg dag en nacht. Dagelijks vindt om 12u de wisseling van de wacht plaats. De wachten zijn gekleed in een kleurig uniform en berenbonten mutsen. Als de Deense vlag wappert boven de zuidelijke vleugel is de koningin thuis en gaat de wacht gepaard met muziek.

Na een uitgebreide restauratie van het paleis van Christian VII deed zich de mogelijkheid voor om het museum op de begane grond te restaureren waardoor de tentoonstellingsruimte verdubbelde. In 1994 werd het museum heropend trouw aan het oorspronkelijke idee namelijk het tentoonstellen van historische interieurs doorheen de koninklijke generaties.
In de jaren 90 werd het museum de studeerkamer van Frederik IX toevertrouwd zoals het eruit zag bij zijn dood in 1972. De kamer werd geopend voor het publiek ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de koning op 11 maart 1999.

In het museum van Amalienborg kan je de volgende kamers en zalen bezoeken:
-Op de begane grond: de antichambre, Dynastie en Genealogie, de studeerkamer van Frederik IX, de studeerkamer van Christian IX, de salon van koningin Louise, de tuinkamer, de eetkamer, de studeerkamer van Christian X, de gang, de studeerkamer van Frederik VIII en de Fabergé-kamer.
-Op de eerste verdieping (piano noble): de gotische bibliotheek, de Pompeï-kamer, de Troonkamer, de blauwe kamer, de appartementszaal, de galazaal en het Kabinet van de Orden.

Tot 23 oktober 2022 loopt er ook een expositie in Amalienborg “A Queens Jewellery Box – 50 years on the throne told through Jewellery”. Voor het eerst werden er meer dan 200 juwelen getoond uit de koninklijke collectie.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Denemarken)

Scroll naar boven