Baia da Parda is een kleine baai aan de oostkust van Sal.  Het bevindt zich ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Pedra de Lume en 5 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Espargos.  Het staat bekend om zijn riffen die bezocht worden door haaien, in dit geval de citroenhaai.  Die dankt zijn naam aan zijn geelbruine kleur en is makkelijk te herkennen aan de grootte van de tweede rugvin die,  in tegenstelling tot veel andere haaiensoorten, bijna even groot is als de eerste rugvin.

In Baia de Parda stap je onder begeleiding het water in tot aan je knieën.  Als je heel erg stil blijft staan, is de kans heel groot dat de babycitroenhaaitjes (die ongeveer 60 à 65 centimeter groot zijn) heel dicht langs je komen zwemmen in het warme en ondiepe water van de baai.
Wanneer je heel veel geluk hebt, kan je uitzonderlijk ook de grotere citroenhaaien spotten in het diepere water.  Je kan ze herkennen aan de vinnen die boven het water uitsteken.  De volwassen citroenhaaien worden tussen de 2,25 en 2,40 meter lang.

In 2019 werden de citroenhaaien door het IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) geclassificeerd als bijna bedreigde diersoort.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Sal)

Over de auteur

Scroll naar boven