Barranco de Guayadeque

Home » Barranco de Guayadeque

In het oosten van Gran Canaria ligt de “Barranco de Guayadeque”, een ravijn met een lengte van ongeveer 15 kilometer doorheen ongerepte natuur in een gebied dat één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen is van de overblijfselen van de Guanchen.

Guayadeque betekent “plaats van het stromend water” en verwijst naar een rivier die vroeger door de Barranco liep maar nu verdwenen is.
Aan het begin van het ravijn bevindt zich het Museo de Sitio de Guayadeque gebouwd onder een overhangende rots. In het museum kan je zien waarvoor de bewoners de grotten vroeger gebruikten en wordt er veel aandacht geschonken aan de flora en fauna die te vinden zijn in de kloof.

Van aan het museum vertrekt de autoweg die je doorheen de kloof voert tot aan het restaurant “Tagoror” waar de weg eindigt en je enkel nog te voet verder kan.

In de Barranco de Guayadeque zorgen ongeveer zestig bronnen ervoor dat de bedding het hele jaar door groen is en er zeldzame planten groeien. De meeste grotten in de kloof zijn versteende gasbellen in lavastromen of zijn gevormd door erosie omwille van de regen.
Sommige van de grotten zijn gemaakt door mensenhanden en werden door de bevolking gebruikt als woning of grafkamer.

Omwille van de unieke ecologische en cultuurhistorische waarde van dit gebied werd de Barranco de Guayadeque benoemd tot natuurlijk monument.

Aan het einde van de autoroute doorheen de Barranco kan je vanaf het café een wandeling maken van ongeveer 1 kilometer rondom de Montana de las Tierras via een pad met een houten balustrade die een prachtig zicht biedt op de omgeving.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Scroll naar boven