Op 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santa Cruz ligt één van de belangrijkste kerken op de Canarische eilanden: de Basilica y Real Santuario de Nuestra Senora de la Candelaria.

In 1930 werd de eenzame plaats Candelaria bezocht door Guanche-herders die op een rots het standbeeld vonden van de Maagd van Candelaria.  Het beeld kreeg eerst een plaats in het paleis van de koning van Guimar waarna de Guanchen haar naar de grot van Achbinico in Candelaria brachten waar ze vanaf dat moment werd vereerd.  De Guanchen zagen in het beeld de godin Chaxiraxi (moeder van de goden) terwijl de latere christelijke veroveraars in het beeld de Maagd Maria herkenden waarna een kapel werd gebouwd.
In 1596 werd koning Filips II uitgeroepen tot beschermheer van de Maagd van Candelaria.  Eens op de troon gaf de vorst het heiligdom een koninklijke titel waarmee Candelaria het eerste heiligdom werd op de Canarische eilanden die zo’n eer te beurt viel.

In 1789 werd de kerk verwoest door een brand waarna de huidige basiliek werd gebouwd.  Toch duurde de daadwerkelijke bouw ervan zeer lang gezien deze doorkruist werd door economische crisissen, de Spaanse burgeroorlog, de tweede wereldoorlog,… Uiteindelijk zette de bisschop van Tenerife zich in om de bouw voltooid te krijgen.  De architect Jos Enrique Marrero Regalado ontwierp hiervoor een neo-Canarische eclectische mix van stijlen.  Uiteindelijk werd de basiliek op 1 februari 1959 ingewijd en op 24 januari 2011 verhief paus Benedictus XVI de kerk tot basiliek.

Belangrijke bezienswaardigheden in het interieur van de basiliek zijn:
–  De Camarin de la Virgen de Candelaria: deze kamer bevindt zich net achter het altaar en daarin bevindt zich het houten beeld van de Maagd van Candelaria.
–  De Capilla del Sagrario: hierin bevindt zich een muurschildering van het “Laatste Avondmaal van Jezus met zijn Apostelen” gemaakt door José Aguiar.  In de kapelramen zijn scènes afgebeeld van de verschijning van de Maagd tot de Guanchen.
–  De Capilla del Cristo de la Reconciliacion: deze kapel werd gezegend op 19 april 1996 en toont een gekruisigde Christus gemaakt door kunstenaar Ricardo Rivera Martinez in 1936.  Het beeld is geïnspireerd op de lijkwade van Turijn, voornamelijk door de positie van de nagels in de handen.
–  De Sala de las Velas: deze zaal dankt zijn naam aan de vele kaarsen en bloemen die door de gelovigen worden aangebracht.

Het heiligdom van Candelaria trekt niet alleen katholieke bezoekers aan maar ook volgelingen van andere religies waaronder de hindoe-gemeenschap op Tenerife die onder andere gewaden schenken voor het standbeeld van de Maagd.

Op 14 en 15 augustus stromen mensen toe in de basiliek om de Maagd van Candelaria te eren alsook op 2 februari, de naamdag van Candelaria.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Tenerife)

Over de auteur

Scroll naar boven