Deze basiliek is de tweede oudste kerk van Praag, de oudst bewaard gebleven kerk bij de Praagse Burcht en werd in 920 door Duke Vratislav I gesticht.
Opvallend aan de basiliek zijn de twee torens toegevoegd in de 12de eeuw toen het na een brand werd herbouwd.  De smalle toren kreeg de naam “Eva” en de grotere toren kreeg de naam “Adam”.

De rode 17de-eeuwse gevel is versierd met beelden van de stichter Vratislav I en Mlada, de eerste abdis van het klooster in de buurt.  De zuidelijke ingang heeft een timpaan die de strijd laat zien van Sint Joris met een draak.

Het interieur van de kleine basisliek is monumentaal.  De houten tombe uit de 14de eeuw, versierd met schilderijen uit de 15de eeuw, behoort toe aan Vratislav I.
Er bevindt zich een groot houten kruis op de muur van de basiliek en onder het koor bevindt zich een crypte uit de 12de eeuw.
De kapel van Sint Ludmila is gelegen aan de zuidelijke kant van de basiliek.  Oorspronkelijk was dit een laat-romaanse kapel uit de 13de eeuw maar deze werd herbouwd in gotische stijl in de 14de eeuw. Onder de grafsteen uit 1380 is Sint Ludmila begraven.
Eveneens is er een kapel gewijd aan Johannes van Nepomuk gebouwd in de 18de eeuw.  Er is een barok altaar binnen, versierd met schilderijen van de heilige Johannes van Nepomuk door V.V. Reiner uit 1722.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven