Calton Hill is een 100 meter hoge heuvel gelegen in het centrum van de stad en is van oorsprong een vulkanische heuvel die uitzicht biedt op de stad en de wijde omgeving.  Op Calton Hill staan verschillende monumenten.

National Monument: William Henry Playfair begon in 1826 aan de bouw van dit monument als gedenkteken voor de Schotse gevallenen in de Napoleontische oorlogen naar het voorbeeld van het Pantheon in Athene.  Drie jaar later waren echter de vergaarde financiën opgedroogd en een tiental dorische zuilen inclusief sokkel en architraaf bleven verloren in het landschap staan.  De ruïne werd lange tijd “Edinburghs Schande” genoemd. 

Nelson Monument: Deze herinneringstoren in de vorm van een omgedraaide verrekijker is van 1807 tot 1815 door Robert Burn opgericht als eerbetoon aan Admiraal Nelson voor zijn overwinning en dood in de Slag bij Trafalgar in 1805.  Bovenop het gebouw staat een tijdbal die stipt om 13u omlaag valt.  Een hulp voor de kapiteins om hun chronometers af te stellen.

City Observatory: Dit werd in 1812 door William Playfair ontworpen in de Greek revivalstijl.  Met zuilportieken aan alle kanten grijpt het terug naar de Atheense Tempel van de Winden.  Een van de belangrijkste redenen voor de bouw van het observatorium was de juiste tijdsberekening.

Het Old Observatory en Martyr’s Monument:  Het Old Observatory werd in 1776 door James Craig ontworpen voor de opticien Thomas Short.  Robert Adam raadde hem het ontwerp aan in de stijl van de neogotiek.
De obelisk (Martyr’s Monument) werd omgericht door Thomas Hamilton voor de vijf mannen die hun politieke overtuiging (ze hadden parlementaire hervormingen geëist) in 1794 met deportatie naar Australië moesten bekopen.  Ze kregen pas na 15 jaar toestemming om naar Schotland terug te mogen keren.

Dugald Stewart Monument: Dit monument voor de filosoof en wiskundige Dugald Stewart stamt uit 1831
en is eveneens van de hand van William Playfair.  Het Atheense  monument van Lysicrates diende als voorbeeld.

 

 

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Edinburgh)

Over de auteur

Scroll naar boven