Canongate Kirk werd gesticht in 1688 en voltooid in 1691 naar een ontwerp van James Smith.  Voor de bouw van de kerk maakten de inwoners gebruik van de nu vernielde abdijkerk van het Palace of Holyroodhouse waarvan nu enkel nog de ruïnes overblijven. 
De kerk heeft een façade in Nederlandse stijl en een portico met dorische zuilen. Ze heeft de vorm van een crucifix wat zeer vreemd is voor een Schotse kerk van na de reformatie.  In 1882 werd het interieur aangepast en kwam het orgel en spreekgestoelte erbij.  Deze werden terug verwijderd in de jaren vijftig samen met de galerijen. Dit had een toename van de lichtinval tot gevolg en de originele en waardige eenvoud van de kerk werd in ere hersteld.  In 1991 werd de kerk verder gerestaureerd door Steward Todd Partnership gevolgd door de installatie van een Frobinius orgel in 1998 ter nagedachtenis van Rev Dr Ronald Selby Wright. Het orgel is van Deense makelij en was tevens het duizendste orgel gebouwd door Frobenius Company. 
In deze kerk woont koningin Elizabeth II diensten bij wanneer ze in het Palace of Holyroodhouse verblijft.

                                            

De begraafplaats van Canongate is de rustplaats van vele notabelen zoals economist Adam Smith, filosoof en Smith’s biografieschrijver Dugald Stewart, David Rizzio (de vermoorde privésecretaris van Mary Queen of Scots) en de poëet Robert Fergusson wiens bronzen beeld, ontworpen door David Annand, buiten aan het hek van de kerk staat.

 

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Edinburgh)

Over de auteur

Scroll naar boven