Deze burcht werd in 1160 gebouwd door Gualdim Pais, grootmeester van de Orde van de Tempeliers. Â Binnen deze burcht bevindt zich het klooster dat later werd uitgebouwd door de Orde van Christus, de opvolgers van de Tempeliers in Portugal, tussen de 12de en de 18de eeuw.
De kerk binnen dit complex is gebouwd door Johan van Castilië, de opvolger van Diogo de Arruda en is nu de absis van de kerk.  Koning Emanuel liet er een schip tegen bouwen die via een boog, gemaakt door Diogo de Arruda, in verbinding staat met de rotonde.  Deze rotonde alleen al is een reis naar Portugal waard en draagt de naam “Charola dos Templarios”.
De Charola dos Templarios is een van de opmerkelijkste voorbeelden van de architectuur van de Tempeliers en behoort tot de romaanse en gotische werken uit de 12de en 13de eeuw.  De rotonde is een achthoek met acht zijden aan de binnenkant en zestien zijden aan de buitenkant. Het ontwerp was erop gericht om gelijkaardige gebouwen te reproduceren die bekend waren bij de Tempeliers en geïnspireerd waren op de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.  De ingang bevindt zich aan de oostzijde in manuelstijl.  Op initiatief van Hendrik de Zeevaarder (meester van de Orde van Christus) werden in 1420-1460 de eerste wijzigingen gemaakt met toevoeging van een koor, tribune en de orgelpijp van hout en leer, nog steeds te zien in de rotonde.  De belangrijkste werken werden gesponsord door koning Emanuel I tussen 1495 en 1521 waarbij twee van de zestien zijden aan de buitenmuur werden geopend aan de oostzijde resulterend in de grote triomfboog om de achthoek te koppelen aan de nieuwe manuel-kerk.  De rotonde werd omgevormd tot hoogaltaar van de nieuwe kerk met iconografische verrijkingen, beeldhouwwerken, schilderijen, hout, leer, muurschilderingen en stucwerk.  Van bijzonder belang zijn de ontdekte schilderijen uit de manuelperiode (1510-1518) die de gewelfde plafonds sierden en bedekt werden met mortel en die in de late jaren 1980 werden blootgelegd.
De kloostergang in het complex stamt uit 1557 en 1566 en is opgetrokken door Diogo de Torralva. Â In 1581 besteeg Filips II hier de Portugese troon. Â De gang bestaan uit twee verdiepingen met ionische en Toscaanse zuilen. Â Drie vensters vormen de belangrijkste decoratie. Â Via eenwenteltrap kom je op de terrassen met een fantastisch uitzicht over het hele kloostercomplex.
Het bekendste raam in Portugal is ongetwijfeld het “venster van Tomar”. Dit raam werd ontworpen door Diogo de Arruda en gebouwd tussen 1510 en 1513 en is één van de meest opvallende voorbeelden van manuelkunst.  Het raam toont wortels van een kurkeik, het borstbeeld van een kapitein, koralen, touwen, kurk, algen, trossen en kettingen en dit bekroond door het embleem van koning Emanuel I, een wapenschild, een armillarium en het kruis van de Christusorde.  Het raam is verbonden met twee torentjes waarvan één wordt omlijst door kettingen van de Orde van het Gulden Vlies en de ander door het lint van de Orde van de Kousenband.
Het Claustro de Cemeterio (kerkhof) en Claustro das Lavagens (handwassing) zijn in de 15de eeuw gebouwd onder leiding van Hendrik de Zeevaarder.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)