De”groene grotten” liggen in het noordelijke deel van Lanzarote nabij Haria en maken deel uit van het enorme vulkanische landschap van het natuurreservaat Malpais de La Corona.
De groene grotten werden gevormd door de uitbarsting van de vulkaan La Corona (volgens geologen 3000 tot 5000 jaar geleden) die ondergronds de tunnel liet ontstaan die meer dan zes kilometer langs de kegel van de vulkaan naar de zee loopt.
De eerste die gewag maakte van het bestaan van de tunnel was de Italiaanse militair ingenieur Leonardo Torriani in 1590.
In de 16de en 17de eeuw werd Lanzarote veelvuldig aangevallen door piraten komende van de noordkust van Afrika.  De grotten werden destijds regelmatig gebruikt door de bevolking van Lanzarote als schuilplaats.
In de 19de eeuw werd de grot omgevormd tot een plek die bezocht kon worden door geleerden en wetenschappers en in 1960 begon de renovatie voor toeristische doeleinden.
In de grot is nauwelijks iets aangepast met uitzondering van het interne wandelpad, de verlichting en het externe toegangsgebied tot de grot.  Jesus Soto werd gevraagd bij dit ambitieuze project.  Het wandelpad is van zijn hand en verder bleven zijn artistieke interventies beperkt tot het invoeren van licht- en omgevingsgeluiden.  Door het toevoegen van licht konden de texturen en reliëfs in de grot zo goed mogelijk tot hun recht komen.
De grot kan bezocht worden met een gids en gedurende de dag vertrekken regelmatig groepen voor een wandeling van ongeveer 45 minuten.  Je wandelt door lavakanalen, massieve blokken lava, zoutafzettingen en opeenvolgende lagen van gestolde lava.
Bovendien zijn de kleuren te zien in de grot erg mooi.  De rode tinten zijn afkomstig van de oxidatie van het ijzer in de basalt-rotsen en het oker ontstaat door het licht dat reflecteert op de zoutoplossingen.
In de grot is de temperatuur ongeveer altijd 19°C.

(Bronvermelding: toeristische informatiebrochure van de Cueva de los Verdes)

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Lanzarote)

Over de auteur

Scroll naar boven