Cueva Pintada

Home » Cueva Pintada

In Galdar bevindt zich de belangrijkste archeologische vindplaats op de Canarische eilanden. Een heel dorp werd hier blootgelegd en deels gereconstrueerd om een beeld te kunnen geven van hoe de oude Canariërs leefden.
In 1862 werden deze ruïnes per toeval ontdekt inclusief de beschilderde grot en het huidige museum kwam tot stand na meer dan 24 jaar aan opgravings- en conserveringswerken.

In het museum worden vondsten tentoongesteld zoals godenbeeldjes, aardewerk en pintaderas (stempels met een geometrisch patroon).

Na een bezoek aan het museum kan je het archeologische park inlopen onder een reusachtig dak over bruggen en aangelegde plankiers.
In het archeologische park zijn zestig ruïnes terug te vinden waarvan er in 2022 vier op een waarheidsgetrouwe manier zijn gereconstrueerd. Het gaat om ronde gebouwen waarvan de houten plafonds bedekt werden met lava en de voegen werden dichtgemaakt met leem. Op deze manier wordt getoond hoe de huizen en de grotten van de oorspronkelijke bevolking eruit hebben gezien.

Via een glazen galerij loop je naar de Cueva Pintada (de beschilderde grot) die een symbool is van de Canarische cultuur. De beschilderde grot was het middelpunt van de grote nederzetting waar de heerser woonde samen met de hofhouding, priesters en geestelijke adviseurs.
De grot is uitgehouwen in het vulkanisch gesteente. De symmetrische patronen in de kleuren zwart, rood en wit werden rond 1000 na Christus geschilderd. Er zijn vierkanten en ruiten te zien maar voornamelijk driehoeken zijn in de schilderingen het meeste terug te vinden. Hiervan wordt vermoed dat het een soort kalender is die aangeeft wanneer er gezaaid en geoogst moet worden.

Reeds in 1972 werden deze schildering erkent als historisch-artistiek erfgoed.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Gran Canaria)

Scroll naar boven