Edinburgh Castle is de meest bezochte bezienswaardigheid van Schotland. Het kasteel ligt op Castle Rock, een vulkaankegel van basalt die zich 180 meter hoog met steile rotswanden boven de stad verheft.  Door de eeuwen heen is deze burcht zwaar bevochten.  Ze werd steeds weer verwoest en herbouwd en werd al sinds de bronstijd bewoond.

Volgende bezienswaardigheden op het domein zijn zeker de moeite waard:

–  De inkompoort: Een nieuw poortgebouw werd in 1888 aan het kasteel toegevoegd omwille van esthetische redenen.  Langs weerszijden van de ingang staan bronzen standbeelden uit 1929.  Eén van Sir William Wallace (overwinnaar van de Slag bij Stirling Bridge) en één van Robert the Bruce (overwinnaar van de Slag om Bannockburn). 

– Argyle Battery en de One O’clock Gun: De Argyle Battery bestaat uit zes kanonnen en is genoemd naar de hertog van Argyll, overwinnaar van de Slag om Sheriffmuir in 1715.  Links ervan staat de One O’clock Gun die elke dag behalve op zondag, Goede Vrijdag en kerstdagen wordt afgevuurd om stipt 13u.  Oorspronkelijk diende het gebulder als tijdmelding voor schepen in de Firth of Forth.  Zo konden de chronometers goed worden afgesteld.

–  National War Museum: Hier worden Highlandkleding van de officieren, griezelige gasmaskers uit de Eerste Wereldoorlog en vooral wapens tentoongesteld.

–  Royal Scots Dragoon Guards Regimental Museum en het Royal Scots Regimental Museum: Hier wordt het verhaal verteld van twee van Schotlands oudste regimenten door kunstwerken, memorabilia en persoonlijke spullen.

–  St Margaret’s Chapel: Dit is het oudste gebouw van Edinburgh Castle en is een sobere, rechthoekige stenen ruimte die werd gerestaureerd in de 19de eeuw.  In het begin van de 12de eeuw liet Margaret haar zoon David I dit gebouw neerzetten ter ere van zijn postuum heilig verklaarde moeder.  Margaret stierf in Edinburgh Castle van verdriet toen haar man Malcolm III en hun oudste zoon in 1903 in een hinderlaag werden vermoord.

–  Mons Meg: Dit kanon weegt 6000 kilogram en werd in 1457 in het Belgische Bergen (Mons) gegoten.  In 1754 werd het gekaapt en naar de Tower of London gebracht.  Walter Scott overtuigde in 1829 koning George IV om het aan Schotland terug te geven. 

–  Dog Cemetery: Een kleine begraafplaats voor regimentsmascottes en officiershonden.

 

–  Half Moon Battery: Deze kanonnen staan gebouwd bovenop de resten van Davids Tower die in de middeleeuwen het kasteel domineerde. 

–  Royal Palace en The Honours of Scotland:  In het Royal Palace bevindt zich de Crown Room waar de “Honours of Scotland” worden bewaard.  Eerst wandel je echter langs levensgrote poppen die taferelen uitbeelden en zo de Schotse geschiedenis tot leven brengen.  Aan het einde daarvan kom je in de ruimte waar de Honours zich bevinden.
De Honours of Scotland (de Eer van Schotland ofwel de Schotse Kroonjuwelen) zijn de oudste koninklijke ornamenten van de Britse eilanden bestaande uit een kroon, zwaard en scepter die dateren uit de 15de en 16de eeuw.  De scepter (in 1536 aangepast tot de huidige lengte) en het zilveren zwaard (1,40 meter lang) waren een pauselijk geschenk aan koning James IV.  De kroon werd herwerkt in 1540 met behulp van een oude kroon van James V en is bezet met 22 edelstenen en 20 stenen van de vroegere kroon.  Er werden ook parels toegevoegd uit de Schotse zoetwateren.  Bij de kroning van Mary Queen of Scots in 1543 werden ze voor het eerst gebruikt.  Later werden ze gebruikt bij de kroning van James VI in 1567, Charles I in 1633 en Charles II in 1651.  Charles II was de laatste monarch die de kroonjuwelen droeg.  In de 17de eeuw lagen ze tien jaar verborgen eerst in Dunncottar Castle in Kincardineshire en later in de kerk van Kinneff omwille van de burgeroorlog.  Zo konden ze uit de handen worden gehouden van de Engelse erfvijand die onder aanvoering stond van Oliver Cromwell.  In 1660, na het herstel van de monarchie, werden ze gebruikt bij de zittingen van het Schotse parlement als vertegenwoordiger van de koning die in Londen verbleef.  Na het Verdrag van de Union in 1707 werden de Honours als nutteloos beschouwd en weggelegd in een kluis in Edinburgh Castle.  Ze werden letterlijk vergeten en werden pas in 1818 terug gevonden onder druk van Sir Walter Scott die een minutieuze zoektocht ondernam.

 

–  Scottish National War Memorial: Deze prachtige en adembenemende hal is gesticht ter herdenking van de gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

–  Prisons of War Exebition: Dit museum toont het dagelijks leven van krijgsgevangen zeelieden uit 1781.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Edinburgh)

Over de auteur

Scroll naar boven