Hagar Qim Tempel en Mnajdra Tempel

Home » Hagar Qim Tempel en Mnajdra Tempel

Hagar Qim, de hoogst gelegen van de twee tempelcomplexen waarvan de naam zoveel betekent als “staande stenen”, dateert uit ongeveer 3000 voor Christus.  Hierdoor hoort het tot de oudste prehistorische stenen bouwwerken ter wereld.  Helaas is er van het oorspronkelijke bouwwerk niet veel overgebleven al zijn de restanten nog steeds het bekijken waard.
Het enkele overgebleven tempelgebouw bestaat uit een voorhof en de “voorgevel” wordt gevormd uit rechtopstaande grote stenen met een drie-stenige toegang.  Verder bestaat het bouwwerk uit een centrale hal met rondom vijf ellipsvormige tempelruimtes.  Bij het “binnenkomen” vind je links van de middengang een replica van het met stippen en bloemen versierde altaar van Hagar Qim en aan de rechterkant is een ruimte waarvan de muur gebouwd is met 18 exact in elkaar passende stenen.  Aan de buitenmuur zie je heel vaag de contouren van de benen van de zogenaamde “fat lady” (moedergodinbeelden).
In Hagar Qim bevindt zich tevens ook het grootste steenblok (ongeveer 20 ton) dat ooit een voor Maltese tempel werd gebruikt.

Nog een opmerkelijke vaststelling aan deze tempel zijn de uitlijningen met zon en maan.  Tijdens de zonnewende straalt bij het opkomen de zon van het zonlicht door een opening waardoor een zijbeuk verlicht wordt.  Dezelfde avond schijnt de zon door een stenen raam en verlicht een nis. De volle maan staat niet altijd in eenzelfde hoek ten opzichte van de aarde.  Dit is een proces dat 18,6 jaar duurt.  Zowel bij de hoogste als laagste hoek echter is de hoofdas van de tempel perfect in lijn met de maan.  Het is niet bekend of dit toeval is of niet.

Van aan de tempel van Hagar Qim kan je over een stenen pad afdalen richting de zee naar de Mnajdra tempel (die bestaat uit drie aaneengesloten tempels) waarvan de linker tempel in de vorm van een klaverblad de best bewaarde uit de Megalithische periode is.  De toegang tot de tempel is opnieuw door een drie-stenige toegang waarna een soort voorhof volgt.  Opvallend zijn de pilaar-stenen waarin stippen zeer gedetailleerd zijn aangebracht.  Bij de zonnewende in het voorjaar en de herfst vallen hierop de eerste zonnestralen.
De middelste tempel lijkt oorspronkelijk een gewelfd plafond te hebben gehad waarvan enkel de basisstructuur nog op de top van de muren rust. De laagste tempel is de meest indrukwekkende en heeft een groot voorplein, een doorgang bedekt door horizontale platen en overblijfselen van een mogelijk koepeldak.  De laagste tempel werd vermoedelijk ook gebruikt als astronomische observatie.  Bij de equinox in lente en herfst gaat het zonlicht door de belangrijkste deuropening en licht de hoofdas op.  Bij de zonnewende verlicht het zonlicht de randen van de megalieten links en rechts van de doorgang.

Sinds 2009 zijn Hagar Qim en Mnajdra overkapt waardoor het uitzicht wat ontsierd wordt maar er tegelijkertijd grote zorg wordt gedragen voor deze belangrijke vondsten.

In het bezoekerscentrum van de tempels vind je aanvullende informatie en kan je naar een 4D-voorstelling kijken die beslist de moeite waard is. De geschiedenis van de tempels wordt verteld en diegenen die in de restanten enkel “een hoop oude stenen” zien, krijgen tijdens deze voorstelling gereconstrueerd hoe fenomenaal het gebouw er vroeger moet hebben uitgezien.

Van aan Hagar Qim en Mnajdra heb je uitzicht op het eiland Filfla, een klein verlaten eiland op vijf kilometer ten zuiden van Malta.

De naam zou afgeleid zijn van Filfel wat in het Arabisch “zwarte peper” betekent.  Het heeft een oppervlakte van zes hectare en bestaat uit een plateau van 60 meter hoge klippen.  Het enige bouwwerk op het eiland was een kapel uit 1343 waar diensten werden gehouden voor vissers die rondom het eiland werkten.  Door een aardbeving in 1856 werd de kerk vernield en zonk het eiland deels weg in de zee.  Tot 1971 werd het eiland gebruikt als oefenterrein voor bommenwerpers van de Britse Royal Navy en Royal Air Force.  Sinds 1980 is het een vogelreservaat en sinds 1988 mag er niet gevist worden in een straal van één zeemijl rond het eiland aangezien er mogelijks nog bommen liggen die niet ontploft zijn.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)

Scroll naar boven