Het  Heldenplein vormt de afsluiting van de Andràssy boulevard. Het plein werd vanaf 1896 aangelegd ter gelegenheid van de viering van de duizendjarige geschiedenis (Landname) van de Magyaren in Hongarije en wordt gedomineerd door het Millenniummonument.
Het plein werd voltooid in 1929. Het bestaat uit een 36 meter hoge zuil met op de top aartsengel Gabriël die de Stefanuskroon in de hand houdt.  De legende vertelt dat Gabriël de kroon in een droom aan de pas gedoopte vorst Stefanus aanbood die zo’n aanbod niet kon afslaan.  Voor de zuil staat een groep ruiterstandbeelden van de zes fiere stamhoofden met in het midden vorst Arpàd te paard die aanvoerder was van de Magyaren toen ze eind 9de eeuw het land in bezit namen. 
Aan weerszijden van de zuil bevinden zich zuilengalerijen in een halve cirkel met standbeelden van veertien beroemde Hongaren.

Linkergalerij: Stefanus I van Hongarije, Ladislaus I van Hongarije, Koloman van Hongarije, Andreas II van Hongarije, Béla IV van Hongarije, Karel I Robert van Hongarije, Lodewijk I van Hongarije.

Rechtergalerij: Johannes Hunyadi, Matthias Corvinus, Istvàn Bocskai, Gabriel Bethlen, Imre Thokoly, Frans II Ràkoczi, Lajos Kossuth.

 

 

 

 

 

Niet ver van het Heldenplein staat de “Zandloper”.  Dit enorme wiel met een doorsnede van acht meter is de grootste zandloper ter wereld.  Telkens met Nieuwjaar wordt het om middernacht in een ceremonie omgedraaid waardoor het zand weer omlaag valt.  Het vallen van het zand duurt exact 1 jaar.

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Hongarije)

Over de auteur

Scroll naar boven