De kathedraal van de Opstanding van Christus is een nieuw en uniek gebouw waarvan de bouw begon in 1993.
De eerste steen van de kathedraal werd gelegd en ingewijd op 9 augustus 1993 door de orthodoxe oecumenische Patriarch van Constantinopel Bartholomeus en Servische Patriarch Paul.  De bouw werd voortgezet met de zegen van de Russische Patriarch Alexi II die in mei 1994 de heilige liturgie diende op de fundamenten van de kathedraal.
De kathedraal werd gebouwd naar een ontwerp van Predrag Ristic, de beroemde architect van de moderne sacrale architectuur.

De kathedraal wordt gedomineerd door een koepel en torens van 26,7 meter hoogte waarin samen 17 klokken zijn ondergebracht en waarvan de zwaarste klok 11 ton weegt.  Aan de voet van de torens bevindt zich een doopkapel die eigenlijk een gerenoveerde oud christelijke doopkapel is van het verwoeste Zlatica-klooster in de buurt van Podgorica.

Het basisoppervlak van de kathedraal bedraagt 1270 vierkante meter terwijl het totale oppervlak maar liefst 4000 vierkante meter bedraagt.  Bovenop de centrale koepel die 35,5 meter hoog is, prijkt een verguld kruis van 4 meter hoog.

Het interieur van de kathedraal werd in fresco’s geschilderd volgens de theologische leer van de orthodoxe kerk.  De fresco’s met een vergulde achtergrond vertegenwoordigen het grootste geheel van de iconen van de moderne tijd en beslaan maar liefst 6200 vierkante meter.

Naast fresco’s werden in de kathedraal ook mozaïeken aangebracht.  Het toegangsportaal gevat mozaïeken en binnen in de kathedraal bevinden zich eveneens mozaïeken op de wanden en de vloer.

De inauguratie van de kathedraal vond plaats op 7 oktober 2013 ter gelegenheid van het 1700-jarige bestaan van het Edict van Milaan over de vrijheid van religie.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Montenegro)

Over de auteur

Scroll naar boven