Nabij het plaatsje Guatiza ligt de botanische tuin “Jardin de Cactus” gespecialiseerd in cactussen en cactusachtige euphorbia’s (wolfsmelkfamilie) en tevens het allerlaatste project van César Manrique.
De tuin is aangelegd tussen 1982 en 1992 in een kom ontstaan door het afgraven van vulkanisch as en beschikt over ongeveer 4500 plantenexemplaren van 450 verschillende soorten en dit uit 13 verschillende cactusfamilies uit de vijf continenten.
De cactustuin is aangelegd op verschillende niveaus waarbij de meeste planten zich bevinden op het “centrale plein” dat ongeveer tien meter onder het aardoppervlak ligt zodat de cactussen ook beschermd zijn tegen de wind die over het eiland waait.
De hoeveelheid water die dagelijks nodig is in de tuin voor het bewateren van alle cactussen bedraagt ongeveer slechts zestig liter.  Dat is net zoveel als een dromedaris in één keer kan drinken.
In het oog springend in de tuin is de molen die helemaal bovenaan staat.  Deze molen is een “gofiomolen”.  Gofia is een typisch Canarisch product dat bestaat uit geroosterde maïs of gerst dat fijngemalen wordt. Vroeger werd gofia vooral gebruikt om koeken te maken met een lange houdbaarheid.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Lanzarote)

Over de auteur

Scroll naar boven