In 1898 werd in Praag de “Vereniging voor de Bouw van een nieuwe Synagoge” opgericht.  In 1899 kozen zij een oud huis in de Jeruzalemstraat als locatie voor het nieuwe gebouw. Verschillende ontwerpen voor de synagoge werden afgekeurd maar in 1903 gaf men de toestemming voor de bouw van een ontwerp van de Oostenrijkse architect Wilhelm Stiassny. Vanaf 1905 werd er

gestart met de bouw en op 16 september 1906 werd de synagoge geopend tijdens het feest van Simchat Thora.
Het gebouw is een prachtig voorbeeld van Art-Nouveau-elementen binnen de Moorse Stijl.
De voorgevel toont een grote islamitische boog met daarin een roosvenster met de Ster van David in het midden en het Bijbelse vers “This is the gateway to the Lord-the righteous shall enter through it” (Psalm 118:20).
De voorgevel wordt bekroond door een marmeren tablet en twee torentjes langs de kant.
De centrale arcade van het voorportaal wordt omgeven door het vers “Have we not one Father ? Did not one God create us ?” (Malachi 2:10).

In het interieur is de ruimte ondersteund door twee rijen van zeven islamitische bogen en de borstwering is versierd met Bijbelse citaten.  Het schip en de galerie worden beiden verlicht door grote gebrandschilderde ramen.  De Hoge Ark is versierd met diverse schilderijen en het interieur wordt aangevuld met tal van bronzen/messing kroonluchters.

In 2003 werd tijdens een onderhoud van de muurschilderingen een perkament gevonden onder de marmeren plaat links van de Ark.  De geschiedenis van de bouw, informatie over de eigenaars, firma’s en ambachtslieden werd hierin beschreven.
Sinds 1992 werd de synagoge deeltje per deeltje gerenoveerd.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven