Berat, één van de oudste steden van Albanië, wordt de stad van de Duizend Ramen genoemd omwille van de vele ramen in de huizen met uitzicht op de Osum-rivier.
De huizen werden voornamelijk gebouwd in de 18de en 19de eeuw.
In 2008 werd de stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het kasteel van Berat is gebouwd in de 4de eeuw voor Christus en staat op een heuvel op een hoogte van ongeveer 240 meter.  Het kasteel huisvestte ooit 20 kerken en enkele moskeeën.  Bij de ingang van het kasteel ligt de Kerk van de Heilige Drie-Eenheid gebouwd tussen de 13de en 14de eeuw.  Verder bevinden zich binnen de kasteelmuren ook de ruïnes van de Witte en de Rode moskee.
Speciaal aan het kasteel van Berat is dat er heden ten dage ongeveer 300 mensen binnen de kasteelmuren wonen.  Ze baatten er souvenirwinkels uit, verkopen lokale voedingsproducten, houden een hotelletje open,… Het is een dorp waar iedereen elkaar kent.

Binnen de kasteelmuren bevindt zich eveneens het Nationaal Iconografisch Museum dat de naam “Onufri” draagt als eerbetoon aan een 16de-eeuwse Albanese schilder.  De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 106 iconen en 67 liturgische objecten die toebehoren aan Albanese schilders uit de 14de tot 20ste eeuw.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Albanië)

Over de auteur

Scroll naar boven