Dit kasteel, in 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO samen met de rest van de stad, dateert uit de 12de eeuw en huisvest nu een museum.
In de loop van de eeuwen heeft het kasteel verschillende veranderingen ondergaan.  De eerste grote bouwwerken vonden plaats in de 12de en 13de eeuw waarna rond 1490 Sultan Bayezid II aanpassingen aanbracht.
Na 1812 werden vele renovaties en toevoegingen uitgevoerd onder leiding van Ali Pasha van Tepelene.  Na de tijd van Ali Pasha raakte het kasteel in verval.
In dit kasteel bevindt zich ook een gevangenis en hier werden tot 1968 onder het communistische regime politieke gevangenen opgesloten.

Belangrijke bezienswaardigheden in het kasteel zijn:

–  De Galerij met de Artillerie: vlak na de hoofdingang kom je in de grote galerij waar vele kanonnen zijn tentoongesteld uit de tweede wereldoorlog.  In de galerij is er ook een kleine Italiaanse tank tentoongesteld die gemaakt werd door Fiat.

–  Het Nationaal Museum van Bewapening: dit museum werd geopend in 1971 en was ooit een deel van de gevangenis.  Het grootste deel van het museum is gewijd aan de strijd van de Partizanen tegen de Duitse en de Italiaanse bezetting van 1939 tot 1944.  In het Nationaal Museum bevindt zich ook de ingang naar de gevangenis.

–  Het Amerikaanse vliegtuig: dit vliegtuig is een Lockheed T-33 Shooting Star, een trainings- en verkenningsvliegtuig van de US Air Force.  In december 1957 landde dit toestel nabij Tirana in Rinas Airport.  Na enkele weken keerde de piloot terug naar de Verenigde Staten maar het toestel bleef in Albanië en werd midden de jaren 1970 overgebracht naar Gjirokastër om er te worden tentoongesteld.  Volgens de Amerikaanse versie van de feiten vloog de piloot van Frankrijk naar Italië (Napels) en was hij genoodzaakt een noodlanding te maken in Albanië omwille van de slechte weersomstandigheden.  De versie van het Albanese communistische regime luidde dat Albanië een spionagevliegtuig van de Verenigde Staten dat het Albanese luchtruim was binnengedrongen, gedwongen had om te landen.

–  Bektashi-tombes: dit zijn graftombes ter ere van enkele islamistische baba’s voor moslims uit de Orde der Bektashi.

–  Het podium van het Nationale Folklorefestival: het podium werd opgericht in de jaren 1980 en wordt gebruikt voor het Nationale Folklorefestival dat om de vijf jaar plaats vindt.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Albanië)

Over de auteur

Scroll naar boven