Op de top van de heuvel ligt het kasteel van Ljubljana van waarop je de meeste spectaculaire aanblik krijgt over het oude centrum.
Op twee minuten wandelen van de markthal ga je met de glazen panoramische tandradbaan naar het plateau waar het kasteel zich bevindt.

Volgens archeologische opgravingen werd de kasteelheuvel reeds bewoond in de periode van 1300 tot 950 voor Christus.  Het vroegst bekende verdedigingswerk op de heuvel is afkomstig van de Illyriërs, gevolgd door de Kelten en vermoedelijk ook de Romeinen die er een militaire post zouden hebben gehad.
Documenten uit de periode tussen 1112 en 1125 spreken van een middeleeuws kasteel gebouwd in de 9de eeuw toen het de zetel was van de provinciale vorsten van de familie Spannheim die zelfs hun eigen munt sloegen waarna het in 1335 overging op de Habsburgers.
Een vereenvoudigde versie van het huidige kasteel werd in de tweede helft van de 15de eeuw door hertog Frederik III gebouwd waarna het kasteel verschillende eigenaren kende.
Met uitzondering van de buitenmuren van de kapel van Sint George (ingewijd in 1489) werden alle belangrijke gebouwen van het huidige kasteel gebouwd of herbouwd in de 16de en 17de eeuw.  In 1814 diende het kasteel als garnizoen en daarna als provinciale gevangenis.
In 1848 werd de panoramatoren (met een wenteltrap die voor een spannende beklimming zorgt) toegevoegd alsook het “huis van de bewaker” die als taak had om kanonschoten af te vuren als waarschuwing tegen brand en ter aankondiging van belangrijke bezoekers en evenementen.

Hoewel het kasteel in 1905 werd aangekocht door de gemeente Ljubljana voor culturele doeleinden was het tot 1964 vooral een residentiële woning.
Tussen 2000 en 2011 werd het kasteel beheerd door  Festival Ljubljana Event Management Company  en na 2011 door het Ljubljanska Castle Public Institution.
Op dit moment (2016) is het kasteel vooral in gebruik als museum.  Er is onder andere een klein maar zeer onderhoudend poppenmuseum, een tentoonstellingsruimte met de prachtigste National Geographic foto’s van over de hele wereld,…

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven