Deze kathedraal werd in 1637 voltooid voor de patroonheilige van de stad (vermoedelijk gebouwd in de 12de eeuw en in de 14de eeuw uitgebreid tot de huidige grootte).
In het jaar 1641 werden ondersteunende muren gebouwd aan de zeezijde en de constructie van de steenbogen werd begonnen in 1663 en duurde tot 1804 waarna ze, aangetast door erosie, werden hersteld in 1998.
In 1737 verwierf de kathedraal zeven marmeren altaren waarvan de twee sculpturen van Sint George bijzonder de moeite waard zijn.
De muurschilderingen zijn het werk van de Venetiaanse school en de twee grote schilderijen dateren uit de 17de eeuw en zijn van de hand van Angelo de Coster.

Belangrijke bezienswaardigheden in de kathedraal zijn:
– Het orgel gemaakt door Petar Nakic en geïnstalleerd in Piran in 1746.  Tijdens de eerste wereldoorlog werd het orgel zwaar beschadigd en werden de buizen gesmolten tot wapens.  In 1936 werd het orgel door Bencz hersteld die weliswaar het oorspronkelijke ontwerp niet meer kon reconstrueren.  In 1956 deed V Rebolj enkele aanpassingen en in 1995 werd het orgel helemaal schoongemaakt.  Hoewel het huidige orgel dus erg verschilt van het originele ontwerp kan het nog steeds iedereen bekoren.
– De bouw van de klokkentoren werd afgerond in 1608.  De toren is 43,65 meter hoog en naast acht nieuwe klokken is er in de toren ook een klok uit de 15de eeuw.
– De achthoekige doopkapel werd gebouwd in 1650 en is het laatste gebouwde deel van het huidige kathedraalcomplex.  In deze kapel vind je 17de-eeuws meubilair en schilderijen uit verschillende periodes.  Vooral het gotische kruisbeeld uit 1370 springt in het oog alsook de Romeinse sarcofaag uit de eerste helft van de 2de eeuw na Christus die werd omgezet in een doopvont.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven