De kathedraal van Sint Sophia is één van de grootste kerken uit de middeleeuwen op dit grondgebied en volgens sommige bronnen zou de kathedraal zijn gebouwd tussen 852 en 889.
Het grootste deel van de kathedraal werd gebouwd in de 11de eeuw (tijdens de periode 1035 en 1056) terwijl externe toevoegingen werden gebouwd door aartsbisschop Gregory II in de 14de eeuw.
Tijdens de heerschappij van het Ottomaanse rijk werd de kathedraal omgebouwd tot een moskee en werd de structuur van het gebouw hertekend. Ook werden de fresco’s bedekt met een laag kalk maar konden ze gedeeltelijk worden gerestaureerd nadat de Sint Sophia wederom werd omgevormd tot een kathedraal in 1912.
Het interieur van de kerk met fresco’s dateert uit de 11de, 12de en 13de eeuw en is gedeeltelijk bewaard gebleven. Na de eerste wereldoorlog werd een project uitgevoerd waarbij de fresco’s werden schoongemaakt en geconserveerd.
Onder het fresco van de Moeder Gods zie je de “Communie van de Apostelen” waarbij Christus het brood zegent terwijl hij wordt omringd door de twaalf apostelen. De “Hemelvaart van Christus” is afgebeeld op het gewelf van de kathedraal en ook zijn er scènes te zien van het martelaarschap van de apostelen in één van de kapellen.
Verder zijn er ook de portretten te zien van zes Romeinse pausen alsook “Christus op blote voeten” en de “Cyclus van de veertig martelaren van Sebaste” in de schilderijengalerij.
In november 2009 nam de Macedonisch-Orthodoxe kerk een nieuw wapen aan met de kathedraal van Sint Sophia op het wapenschild.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)