Deze middeleeuwse kerk, gelegen aan de rand van Sofia, bestaat uit drie delen die in de 11de, 13de en 19de eeuw werden gebouwd.  In 1979 werd deze kerk opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het oudste deel (de oostelijke kerk) is een klein kruis-gewelfde kerk met kruisvormige steunen en werd gebouwd in de late 10de of vroege 11de eeuw.
Het tweede deel dat grenst aan de oostelijke kerk werd gebouwd in het midden van de 13de eeuw in opdracht van Sebastocrator Kaloyan en zijn vrouw Desislava en behoort tot het type van de twee verdiepingen tellende grafkerken.  Op de begane grond is een familiegraf en op de bovenste verdieping is een familiekapel identiek aan het ontwerp van de oostelijke kerk.
De buitenkant is versierd met keramische ornamenten.
In het midden van de 19de eeuw werd het laatste deel gebouwd met donaties van de lokale gemeenschap.
In 1954 werd de kerk voor publiek gesloten in functie van herstellingen en behoud en in 2006 werd de kerk gedeeltelijk heropend.
De kerk mag door groepen slechts tien à vijftien minuten bezocht worden gezien de temperatuur constant op 17 à 18 graden wordt gehouden.

De kerk van Bojana is vooral beroemd omwille van de fresco’s uit 1259 die behoren tot de best bewaarde werken van Oost-Europese middeleeuwse schilderkunst.
De twee oudste delen van de fresco’s bevatten 89 scènes bestaande uit 240 menselijke afbeeldingen.  Het oudste gedeelte bevat een Christus Pantocrator die de koepel siert waaronder een fries te vinden is met portretten van de evangelisten.
De 13de-eeuwse aanbouw bevat echter de mooiste schilderingen met 18 scènes die het leven uitbeelden van de heilige Nicolaas.  Ook de portretten van de opdrachtgevers zijn er te vinden net als het portret van Tsaar Konstantin Asen (1257-1277) en Tsarin Irina.  Bovendien is er één van de oudste afbeeldingen te vinden van Ivan van Rila (de stichter van het klooster van Rila).

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven