Op een hoogte in het dorp Hrastovlje staat een muur waarboven een klokkentoren en een piramidevormige toren verschijnt.  Dit kerkgebouw werd gebouwd in de laat-Romeinse stijl rond 1480.  De muur werd gebouwd in de 15de eeuw – begin 16de eeuw in de vorm van een onregelmatige rechthoek met cilindervormige torens als defensieve maatregel tegen de Turken.  De kerk is grotendeels opgebouwd uit steen en heeft slechts twee ramen (een derde raam werd in het verleden ommuurd) als gevolg van de weersomstandigheden.  Weinig ramen zorgden er in de zomer voor dat de warmte werd tegengehouden en in de winter boden ze bescherming tegen de bora.  Hierdoor is de kerk echter erg donker.  In 1896 werd een gat geslagen in de noordelijke muur om een nieuw venster te maken waardoor helaas sommige fresco’s werden vernietigd.
De kerk is 11,7 meter lang en 6,05 meter breed en is daarmee één van de kleinste kerken in het gebied. De huidige noordwestelijke ingang dateert uit 1776.  De oorspronkelijke ingang was waarschijnlijk naast de klokkentoren.

Het interieur van de kerk is gewelfd en ingedeeld in drie beuken door middel van vier pilaren.  Alle muren en gewelven in de kerk zijn versierd met fresco’s.
De (soms wat onhandige) schilderingen zijn van de hand van Jazez of Kastav die ze rond 1490 schilderde en afwerkte vermoedelijk met de hulp van anderen.  Deze schildering bleven lang verborgen onder het gips tot ze in 1949 werden herontdekt en gerestaureerd door academisch beeldhouwer Joze Pohlen.  Er zijn onder andere taferelen uit “Genesis” te zien, afbeeldingen van apostelen in de niches, centraal in de apsis zie je de “Troon van Genade”, er zijn tal van fresco’s met heiligen en profeten en fresco’s die taferelen uit het boerenleven afbeelden die de twaalf maanden symboliseren.  Op de noordelijke muur vind je een afbeelding van de Passie-serie en van de “Reis en Aanbidding van de Koningen”.

Maar op de zuidelijke muur vind je de meest beroemde scène van de middeleeuwse fresco’s: de “Dance Macabre” of “Dance of Death”.  Deze toont dansende mensen (ze dansen met skeletten voor de graven) uit verschillende sociale klassen en hun typische kledij: een baby, een bedelaar, een koning, een paus,…

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven