De kerk van Sint Nicolaas werd gebouwd op de plaats van de Saray-moskee die in 1882 werd vernietigd toen Bulgarije door Rusland werd bevrijd van de Ottomaanse overheersing.  De kerk werd ontworpen door de Russische architect Mikhail Preobrazhenski.  De bouw van de kerk begon in 1907 en ze werd ingewijd in 1914.

De kerk werd gebouwd als officiële kerk van de Russische ambassade en van de Russische gemeenschap in Sofia en werd genoemd naar de patroonheilige van de keizer die Rusland op dat moment regeerde (Nicolaas II) zoals de traditie dat voorschreef voor diplomatieke kerken.

De buitenkant van de kerk is bekleed met veelkleurige tegels en werd ontworpen door G.  Kislichev.  De muurschilderingen in het interieur werden geschilderd door een team kunstenaars onder leiding van Vasily Perminov.  De vijf koepels zijn bekleed met goud en de klokken werden geschonken door keizer Nicolaas II.

Na de Russische revolutie bleef de kerk open alsook tijdens de communistische periode in Bulgarije (1944-1989) hoewel de staatsveiligheid zowel priesters als kerkgangers nauwlettend in de gaten hield.

De kerk bevat een crypte waar de overblijfselen worden bewaard van de heilige aartsbisschop Seraphim die in 1950 overleed.  De legende vertelt dat Seraphim op zijn sterfbed de gelovigen aanmoedigde om na zijn dood nog aan hem te schrijven zodat hij verder kon werken aan het welzijn van “zijn kinderen”  buiten het graf.  Nadat Seraphim in de crypte werd begraven begonnen de mensen met pen en papier boodschappen te schrijven.  Heden ten dage is de crypte voorzien van tafels en stoelen, pen en papier en een grote houten “postbus”.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven