Op het Lukiskiuplein wees het standbeeld van Lenin naar dit gebouw, het vroegere KGB-hoofdkwartier.  Vanaf dit gebouw werden gevangenen na maanden van foltering en ondervragingen weggebracht en geëxecuteerd of naar werkkampen in Siberië gestuurd.
In de granieten gevel staan honderden namen gebeiteld van gevangenen die omkwamen.  Aan de linkerkant van de ingang zit een klein raampje waardoor KGB-officieren de straat controleerden. 
Volgens statistieken zouden 200000 mensen gevangen genomen zijn waarvan 27000 zouden zijn gedood door strijd, gevangenschap of verblijf in werkkampen.

Op 14 oktober is dit museum geopend.  Te bekijken zijn de folterruimtes in de kelder, de cellen (sommigen tot 18 keer overschilderd om namen en aantekeningen van gevangenen te verdoezelen), documenten over de repressie van de Litouwse bevolking tijdens de bezetting (1944-1990) door de Sovjet-Unie, de geluidsdichte cel voor martelingen, de executiekamer en de riolering (die werd gebruikt voor bloedafvoer van gevangenen).
Er is ook een glazen vloer geplaatst uit respect voor de slachtoffers (1 meter boven de originele vloer en verlicht) waardoor men brillen, schoenen, kogels en persoonlijke bezittingen van slachtoffers kan zien. 
Buiten is nog een kleine oefenruimte voor de gevangenen en de ramen die op deze binnenplaats uitkijken waren die van de kantoren en woningen van de KGB werknemers. 
Het gebouw was ook het hoofdkwartier van de Duitse Gestapo.

                                                  

Rondleidingen werden de eerste jaren gegeven door ex-gevangenen.  Nu worden ze gegeven door twee geschiedkundigen die jarenlang verhalen van gevangenen hebben opgetekend.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Vilnius)

Over de auteur

Scroll naar boven