Dit klooster, gebouwd tussen 1573 en 1586, stond aanvankelijk nabij de bron van de rivier Piva.  Door de bouw van de Mratinje-dam en het Piva-stuwmeer werd het klooster echter verplaatst.  Tussen 1969 en 1982 werd het klooster verplaatst naar zijn huidige locatie Pluzine. Elke steen werd exact verplaatst net als de 1260 vierkante meter aan fresco’s.

Het klooster wordt beschouwd als één van de meest belangrijke orthodoxe kloosters in Montenegro en werd gebouwd met toestemming van de Ottomaanse heersers.  De Servische Patriarch Savatije Sokolovic werd als jongen uit zijn Servische huis ontvoerd en stond later op als één van de meest gerenommeerde staatslieden van drie sultans.  Als gevolg hiervan bevat de kerk in het Piva-klooster een fresco met Savatije en Sokollu Mehmed Pasha, wat een zeldzaamheid is voor een christelijke kerk.

Een groot deel van de kerk werd tussen 1604 en 1606 door Griekse schilders versierd en bevat zoals eerder vernoemd vele fresco’s.  Het bovenste deel werd geschilderd door een plaatselijke priester Strahinja uit Budimlje terwijl andere delen in de kerk daterend uit 1626 werden geschilderd door Kozmo die ook veel iconen op de iconostase schilderde.

Het klooster heeft ook een verzameling rituele voorwerpen, zeldzame liturgische boeken, kunst, voorwerpen van edele metalen en een psalm uit de Crnojevici-drukpers (1493-1496) die de eerste drukpers was in de Balkan.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Montenegro)

Over de auteur

Scroll naar boven