In het Nationaal Park Mavrovo, bij de weg die de steden Debar en Gostivar met elkaar verbindt, ligt het klooster van Sveti Jovan Bigorski dat gewijd is aan Johannes de Doper.
Het klooster zou zijn gebouwd door de Bulgaarse predikant Jan van Debar in 1020.
In 1743 werd het klooster gerestaureerd na verwoestingen door de Ottomanen in de 16de eeuw waarna het tussen 1812 en 1825 verder werd uitgebreid.
Helaas werd het oude kloostercomplex in 2009 grotendeels verwoest door een brand maar konden de nieuwere delen en de kerk aan het vuur ontsnappen.
In mei 2020 werd begonnen met de wederopbouw van de oudere delen met als doel deze zo goed als mogelijk in hun oorspronkelijke staat te herstellen.
Het gehele kloostercomplex bestaat uit de kloosterkerk met ernaast een knekelhuis, de verdedigingstoren, de kloosterverblijven en de gastenwoningen.
Volgende bezienswaardigheden zijn te vinden in het interieur van de kerk:
-In het midden van de koepel van de kloosterkerk wordt Christus voorgesteld als de Pantocrator in een fresco waarbij hij met zijn ene hand zegent en genade schenkt en met de andere hand het evangelie vasthoudt.
-Het baldakijn bevindt zich boven de Heilige Tafel hangende aan vier kettingen met aan elk van de vier zijden verschillende voorstellingen uit het Heilig Schrift. Aan de verschillende zijden van het baldakijn bevinden zich verscheidene composities met als mooiste “De Geboorte van Christus” aan de zuidelijke zijde.
-Het pronkstuk van de kerk is echter de iconostase gemaakt door de drie houtsnijders Petre en Marko Filipovski en Makarije Frckoviski in de periode tussen 1830 en 1835. Schilders werkten de iconen af zodat ze samen met de iconostase één geheel vormde. Er zijn drie rijen iconen te vinden op de iconostase te beginnen met de trooniconen met meer dan 500 menselijke figuren en 200 dierenfiguren en delen uit het Oude en Nieuwe Testament. Daaronder bevinden zich verschillende scènes uit het leven van Johannes de Doper. Het bovenste gedeelte is versierd met een groot kruis met lama’s aan de voet van het kruis als symbool voor het kwaad dat door Christus werd overwonnen.
-Het icoon van Bigor met de zilveren ketting en de derde hand die in de 19de eeuw aan het icoon werd toegevoegd door de monniken ter nagedachtenis aan de wonderen die Bigor verrichtte.
-Het icoon van de Heilige Maagd Maria gemaakt in 2009.
-De reliekkist gemaakt door een schilder, beeldhouwer en zilversmid en de Heilige-Kruisboom in de reliekkist.
De kloosterverblijven werden gebouwd in 1814 waarvan twee verdiepingen met buitentrappen de gastenverblijven met elkaar verbindt.
De derde verdieping heeft een speciale erkerconstructie en huisvest nu het kloosterkantoor en het archief.
De Seismenska-toren was de plaats waar de kloosterwachters hun onderkomen hadden die ze konden bereiken via een buitentrap met een loggia en een diepe dakrand. Tegenwoordig huisvest de toren bovenaan een kapel, een timmerwerkplaats en een kaarsengieterij.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Noord-Macedonië)