Op ongeveer 90 kilometer van Zadar bevindt zich Sibenik.  Op een klein eind daarvan is de groene oase van de Krka rivier.  De Krka slingert zich met een lengte van 75 kilometer en een hoogteverschil van 242 meter door het landschap  van Knin tot aan de Adriatische Zee. In 1985 werd de loop van de Krka tot Nationaal Park uitgeroepen.

Het park is ook gekend voor zijn groot aantal diersoorten.  Er zouden 860 verschillende diersoorten aanwezig zijn waarvan enkele met uitsterven bedreigde soorten.  Er zouden ook bijna 230 verschillende vogelsoorten aanwezig zijn.

De watervallen van de Stradinski Buk zijn de mooiste van het park.  Over een lengte van 400 meter storten de watervallen zich over de 17 cascades de diepte in, 46 meter lager.  Enkele watervallen zijn meer dan 100 meter breed.

Langs de wandelpaden kan je naast het kristalheldere water naar boven wandelen waar je kan kennismaken met de tradities en folkloren van de regio.

Op de terugweg richting parkeerterrein kom je voorbij een klein pleintje (Trg Male Gospe) in Skradin met daarop een gedenkteken ter ere van Fra Lujo Marun, de vader van de Kroatische Archeologie.  Aan de rand van het pleintje bevindt zich een kleine kerk die de moeite waard is om binnen te gaan omwille van de prachtige schilderingen in het interieur.

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Krka National Park)

Over de auteur

Scroll naar boven