Drakenbloedbomen zijn planten die van nature voorkomen op de Canarische eilanden, Kaapverdië en Madeira.  In 1996 is er ook een populatie drakenbloedbomen aangetroffen in Marokko.
De plant is bijna niet meer in wilde staat te vinden.  De tot 12 meter hoge plant is een langzaam groeiende plant die er ongeveer tien jaar over doet om een hoogte van 1 meter te bereiken.  Omdat de plant een éénzaadlobbige is, heeft deze geen jaarringen en kan de leeftijd van de plant enkel geschat worden aan de hand van het aantal vertakkingen.
Als de bast wordt ingesneden of de bladeren worden gekneusd, scheidt de plant een roodachtige hars uit dat bekend staat als “drakenbloed”.
Eén van de oudste en bekendste exemplaren groeit in Icod de los Vinos en werd in 1917 uitgeroepen tot internationaal monument.  De boom heeft een hoogte van ongeveer 16 meter, een omtrek van ongeveer 6 meter en beschikt over ongeveer 300 hoofdtakken.
Over de daadwerkelijke leeftijd van de boom bestaan verschillende schattingen maar algemeen wordt aangenomen dat de boom in 2019 ongeveer 400 jaar oud is.

Sinds 2002 wordt de boom beschouwd als mogelijke kandidaat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Tenerife)

Over de auteur

Scroll naar boven