LagOmar is één van Lanzarote’s meest spectaculaire bouwwerken.  Het huis, gelegen in het dorp Nazaret, is tegen een klif gebouwd waardoor het ertegen lijkt te hangen.  Het spierwitte huis bestaat uit verschillende lagen en omvat bovendien prachtige tuinen doorweeft met grotten, tunnels en geheime doorgangen.

Het huis werd gebouwd in de jaren ’70 door de Engelse ontwikkelaar San Benady die hierbij werd geholpen door Jesus Rafael Soto ( hij werkte samen met César Manrique) die het eigenlijke ontwerp van het huis aanbracht.  Toch wordt gezegd dat de invloed van César Manrique duidelijk te vinden is in het huis en de tuinen.  Het doel van het bouwwerk was om een sfeer op te roepen als in de Arabische sprookjes van 1001 nachten.

Terwijl in 1972 het huis nog steeds in aanbouw was, waren er een aantal filmsterren op Lanzarote aanwezig voor de verfilming van “The mysterious Isle”, een Spaanse productie geregisseerd door Juan Antonio Bardem.  Omar Sharif speelde in de film de rol van kapitein Nemo.  Tijdens het filmen bezocht Omar Sharif het huis en was er zo van onder de indruk dat hij het kocht.  Sharif was echter slechts korte tijd eigenaar van het huis gezien hij het na enkele dagen vergokte tijdens een spelletje bridge aan niemand minder dan ontwikkelaar Sam Benady.  Die bleek Europees Bridge-kampioen te zijn. Een foto van die gebeurtenis is te vinden in de tentoonstelling die deel uitmaakt van het huis.

Het interieur in het huis behelst nog veel van de originele ontwerpen van de jaren ’70.  In de Sala Jesus Soto is meer informatie te vinden over de ontwerpen.
In 1989 kochten architecten Dominik van Boettinger (Duitsland) en Beatriz van Hoff (Uruguay) het huis.  De grotten werden gerenoveerd en lokale planten werden toegevoegd aan de tuinen.

Inmiddels bevinden zich in het huis onder andere een restaurant en museums en in de omliggende tuinen worden exhibities van schilders en beeldhouwkunstenaars gehouden.  Soms zijn er in de weekends ook live muziekoptredens.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Lanzarote)

Over de auteur

Scroll naar boven