In het Lovcen National Park vind je op de op één na hoogste berg van het massief (de 1660 meter hoge berg Jezerski Vhr) het mausoleum ter ere van Petar II Njegos.  Peter II Njegos (1813-1851) heerste van 1830 tot 1851 als bisschop van het land maar was daarnaast ook een geliefd filosoof en dichter en een geliefd politiek en cultureel leider.

Voor zijn dood in 1851 verzocht Njegos zelf om te worden begraven in een kleine kapel die hij voor zijn overlijden had gebouwd.  Nadat deze kapel tijdens de eerste wereldoorlog werd verwoest door het Oostenrijks-Hongaarse leger werd het lichaam van Njegos overgebracht naar de bergtop waarop zich nu het mausoleum bevindt.

Het mausoleum werd gebouwd tussen 1970 en 1974 op bevel van de Montenegrijnse autoriteiten meer dan 100 jaar na de dood van Njegos en naar een ontwerp van de Kroatische architect en beeldhouwer Ivan Mestrovic.

461 trappen leiden naar de ingang van het mausoleum dat wordt bewaakt door twee reusachtige zwart-marmeren vrouwenfiguren.
In het midden van het mausoleum staat onder het plafond, versierd met 20.000 vergulde stukjes mozaïek, de beeltenis van Njegos in een adelaar met gespreide vleugels.  Dit beeld van 28 ton werd gehouwen uit één enkele blok zwart graniet.  In de crypte die zich onder de beeltenis bevindt, staat het graf van Njegos.

Achter het mausoleum voert een padje naar een ronde uitkijkcirkel genaamd de “guvno”.  Bij helder weer kan je vanaf dat punt bijna de helft van het kleine land zien van de Baai van Kotor tot het Skutarimeer en heel soms is er zelfs een klein stukje zichtbaar van Kroatië en Albanië.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Montenegro)

Over de auteur

Scroll naar boven