Eén van de mooiste gebouwen in de stad is de voormalige Koranschool die in de 14de eeuw werd opgericht en rond het jaar 1565 werd verbouwd door de Sultan van de Saadi-dynastie Abdallah al-Ghalib.
Volgens geschiedkundige bronnen werd de eerste medersa op deze plek reeds gesticht tussen 1331 en 1348 tijdens de Meriniden-dynastie.
Via de straatkant kom je de medersa binnen en leidt een smalle en met tegels versierde gang naar een ruimte die voorheen werd gebruikt als badhuis. Verder is er op de benedenverdieping ook nog een wasruimte te vinden met een vierkante plattegrond en vier marmeren zuilen die vier bogen ondersteunen onder een centrale koepel met muqarnas.
De benedenverdieping geeft ook toegang tot de adembenemende centrale binnenplaats die versierd is met cederhout, marmer, bijzonder stucwerk en kleurrijk tegelwerk met in het midden een ondiep, reflecterend waterbassin van ongeveer 7 meter lang en 3 meter breed.
Aan de centrale binnenplaats grenst ook een gebedsruimte met een mirhab (een gebedsniche die de gebedsrichting aangeeft) die rijkelijk is versierd met cederhout met palmbladeren, pijnappelmotieven en inscripties uit de Koran.
Rondom de centrale binnenplaats liggen op de eerste en tweede verdieping van de medersa de studentenslaapzalen die gebouwd zijn rond een reeks van zes kleine binnenplaatsen waarvan er drie gelegen zijn in de noordoostelijke vleugel en drie in de zuidwestelijke vleugel. De medersa heeft 130 studentenkamers die samen plaats boden aan 800 studenten waarmee het zich ontwikkelde tot één van de belangrijkste Koranscholen in de Islamitische wereld en de grootste in Afrika.
Tot 1960 werd er in deze school lesgegeven. In 1960 werd het gebouw gesloten en werd het na een reeks renovatiewerken pas terug geopend voor het publiek in 1982.
In november 2018 sloot het gebouw opnieuw zijn deuren voor restauratiewerken waarna het in april 2022 terug werd heropend.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Marrakesh)