Dit monument, een gedenkteken voor de nationale held van Cuba José Marti, is gelegen aan de noordkant van Plaza de la Revolucion.  Het bestaat uit een stervormige toren en een standbeeld van Marti omringd door zes zuilen en tuinen.

De toren van 109 meter hoog, ontworpen door architecten onder leiding van Raoul Otero de Galarraga, heeft de vorm van een vijfpuntige ster ingepakt in grijs Cubaans marmer.  Het ontwerp werd uiteindelijk gekozen uit verschillende inzendingen die naar voren kwamen uit een hele reeks wedstrijden die reeds in 1939 begonnen.  Uiteindelijk begon de bouw van de toren in 1953 op de 100ste verjaardag van de geboorte van Marti en werd hij afgewerkt in 1958.
Het standbeeld van Marti voor de toren is 18 meter hoog en opgebouwd uit wit marmer en dit naar een ontwerp van en vervaardigd door Juan José Sicre.

Op de benedenverdieping van de toren zijn er twee ruimtes gewijd aan het leven van José Marti, een derde kamer toont de geschiedenis van de Plaza de la Revolucion en een vierde kamer wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven