Metelkova is een internationaal gerenommeerde culturele gemeenschap in Ljubljana op de plaats van de voormalige “Fourth of July” militaire kazerne en werd gekraakt in september 1993.
De site bestaat uit zeven gebouwen en is 12.500 vierkante meter groot.  Het kraakpand is genoemd naar de nabijgelegen straat Metelko die zijn naam kreeg ter ere van de 19de-eeuwse Sloveense-Romeinse katholieke priester en filoloog Fran Metelko.

In Metelkova vinden verschillende activiteiten plaats: er zijn kunstgaleries, bars, studio’s van kunstenaars, ruimtes voor ontwerpers, bureau’s van culturele organisaties en er worden concerten gehouden van een uiteenlopend genre van muziek.

Sinds de oprichting in 1993 heeft Metelkova steeds in het oog gestaan van de “politieke storm” waardoor de status en de overleving van de gemeenschap op langere termijn steeds onzeker was.  Ook de constante dreiging van commerciële ontwikkeling en neo-conservatieve politici droeg bij tot de onzekere toekomst van de gemeenschap.

Desondanks heeft Metelkova zich altijd staande weten te houden door gebruik te maken van creativiteit, verbetenheid, energie en vastberadenheid van vele mensen die op een niet-geweldadige manier de gemeenschap verdedigden (door het organiseren van evenementen, festivals,…).  Campagnes tegen racisme en tegen geweld worden georganiseerd in Metelkova, de enige clubs voor holebi’s in Ljubljana zijn er gevestigd, er zijn clubs voor mensen met een handicap,…  Het is één van de weinige plaatsen in Slovenië waar minderheden de kans krijgen om openlijk samen te komen in deze gemeenschap.

De Metelkova Alkatraz Gallery heeft bovendien een van de meest diverse en hedendaagse kunstcollecties in het voormalige Joegoslavië.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven